strike241 napisał(a):lukaszlbn napisał(a):Pytanie do praktyków - Co się stanie, jeżeli odłączymy jeden bezpiecznik po stronie SN zasilający trafo? chodzi mi o napięcia po stronie nn na każdej fazie. I czy taki stan może zaszkodzić transformatorowi, podobnie jak silnikowi który nie lubi pracować na zasilaniu niepełnofazowym (bez jakiejś fazy). I to samo pytanie tylko w przypadku zasilenia trafo od strony SN tylko jedną fazą - jak się mogą rozłożyć napięcia na nn? Zapewne może się to jakoś podzielić, ale nie wiem. Dlatego pytam, bo temat mnie interesuje. Pozdrawiam!
A więc jeżeli w typowym transformatorze zaniknie jedna faza po stronie S/N to po stronie nn transformatora będziemy mieli asymetrie napięć przykładowo zamiast 3x235V będziemy mieli 235 , 160 , 65V. Sytuacja jest inna jeśli mamy transformator z układem połączenia zygzak. Np gwiazda zygzak. To przy takim układzie połączenia transformatora przy zaniku jednej fazy po stronie SN to po stronie nn transformatora będą 2 pełne fazy a trzecia zero np 235 , 235 , 0. Takie transformatory stosowali na wsiach np gdy przepalił się bezpiecznik na jednej fazie po stronie SN Wiekszość odbiorców jednofazowych nie odczuwała tego.
Jesli natomiast na transformator SN/nn przyjdzie tylko jedna faza po stronie SN to po niskim napięciu mamy zero na wszystkich 3 fazach.
Transformator może spokojnie pracować na 2 fazach SN bez jego uszkodzenia. Gorzej z odbiorcami 3 fazowymi np z silnikami jak zauważyłes
LukaszO napisał(a):Niech zgadnę okolice stacji Warszawa - Wawer?
Pozostałość po przedwojennej linii do Otwocka, na wysokości Falenicy można spotkać takie jeszcze stalowe okazy Link.
paweo napisał(a):Właśnie miałem sfocić te słupy, ale zawsze jak tam jestem, to już po zmroku![]()
MRP200 napisał(a):Mnie bardzie pasowałoby to na pozostałości napowietrznej LPN należącej do PKP. Tym bardziej, że linia tak biegnie, przynajmniej na odcinku który obserwowałem, wzdłuż linii kolejowej w kierunku na Otwock. Obecna linia LPN zapewne została skablowana, a ze słupów zdjęto linki a słupów nie było już komu usunąć i stoją do dziś. To oczywiście moja teoria, a historia tej inii może być całkiem inna.
Powrót do Linie napowietrzne i kablowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości