Amator byc może nie zdążyłby je już opublikować

MRP200 napisał(a):W liniach 11o i 220 kV stosuje się przewody AFL o przekroju 240 mm2 i więcej. Ze zdjęcia widać, że przewód jest naciągniety więc powinien być caly, to raczej izolatory nie wytrzymaly ciężaru przewodu.
cieszyn napisał(a):Jak szadź może oberwac tak gruby przewód?
Jaka on ma średnicę?
Ja wiem, że on sam dużo waży, ale przecież taka szadź to ile kg mu dodaje? Drugie tyle, co sam waży?
To chyba źle obliczają przekrój tych drutów, przecież to chyba da sie jakoś zasymulowac obliczeniowo?
swietlik napisał(a):cieszyn napisał(a):Jak szadź może oberwac tak gruby przewód?
Jaka on ma średnicę?
Ja wiem, że on sam dużo waży, ale przecież taka szadź to ile kg mu dodaje? Drugie tyle, co sam waży?
To chyba źle obliczają przekrój tych drutów, przecież to chyba da sie jakoś zasymulowac obliczeniowo?
Cieszyn właśnie, że możeCo prawda przy projektowaniu słupów uwzględnia się oblodzenie przewodów i konstrukcji słupa ale czasami szadź może być znacznie większa -szadź katastrofalna.
Pamiętasz jak 2 lata temu w całym Szczecinie nie było prąduTo właśnie za sprawą ciężaru ogromnej ilości szadzi pogięły się słupy kratowe, zasilające Szczecin.
Powrót do Linie napowietrzne i kablowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości