lampa123 napisał(a):Co oznacza to "500V - 100kA" przecież taki prąd to by ten bezpiecznik rozsadził
cieszyn napisał(a):lampa123 napisał(a):Co oznacza to "500V - 100kA" przecież taki prąd to by ten bezpiecznik rozsadził
Jak widać dla 500 V napięcia przemiennego prąd zadziałania bezpiecznika wynosi 100kA o jakiś impuls, (rozumiem, ze chodzi pik, a nie prąd ciągły o tej wartości ???)
Zaś dla 250 V napięcia stałego prąd zadziałania bezpiecznika wynosi 50 kA
Michał -> Czy tak się odczytuje te oznaczenia ???
![]()
![]()
a
cieszyn napisał(a):Michał OK
Ale czy te symbole "-" i "~" oznaczają, że ten BM może pracować na napięcie stałe i przemienne ?
Michal napisał(a):cieszyn napisał(a):Michał OK
Ale czy te symbole "-" i "~" oznaczają, że ten BM może pracować na napięcie stałe i przemienne ?
Dokładnie tak.Widziałem takimi wkładkami po zabezpieczane obwody prądu stałego w trafostacji należącej do MPK.
cieszyn napisał(a):Michal napisał(a):cieszyn napisał(a):Michał OK
Dokładnie tak.Widziałem takimi wkładkami po zabezpieczane obwody prądu stałego w trafostacji należącej do MPK.
Czekaj czekaj, nie rozumiem, jak trafostacji? Przecież trafo działa na prąd przemienny, to skąd tam prąd stały? i to tak dużej wartości![]()
![]()
![]()
Kiedyś oglądałem taki ogromny stary prostownik rtęciowy z transformatorem,ktory przetwarzał napięcie przemienne dla PKP z 15kV na 3000V stałego.
Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości