Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez Paweł » 29 października 2008, 01:26

Świetne odkrycie cieszyn , super zdjęcia! :)

No wiem gdzie stoi ten budynek, znam go dobrze z widzenia. Te mechanizmy pewnie mogły zostać zniszczone w czasie wojny...

I nikt tu w okolicy nie burzy przedwojennej zabudowy :!: :!: Owszem wyburzane są PRL-owskie nieczynne zakłady, stare magazyny ale one nie mają żadnej wartości.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 29 października 2008, 22:07

Paweł napisał(a):Świetne odkrycie cieszyn , super zdjęcia! :)

No wiem gdzie stoi ten budynek, znam go dobrze z widzenia. Te mechanizmy pewnie mogły zostać zniszczone w czasie wojny...

I nikt tu w okolicy nie burzy przedwojennej zabudowy :!: :!: Owszem wyburzane są PRL-owskie nieczynne zakłady, stare magazyny ale one nie mają żadnej wartości.

Paweł, spoko, nic takiego nie pisałem

Napisałem:
Wokoło burzy się stare domy, czy magazyny i powstają nowe obiekty, nawet na wprost tego domu, co go sfociłem jest kilka takich placów budowy.
W okolicy jest kilka placów budowy, być może powstały przez zburzenie starych zabudowań, Możliwe, że "padł " tam niejeden dom czy magazyn :roll:

Dla mnie stare magazyny mają wartość, więc mi zal, że są niszczone

Ten dom ze śladami windek jest na Bema, tuż obok stacji CPN:

Bema windki1.JPG
Bema windki1.JPG (102.03 KiB) Przeglądane 2035 razy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 5 listopada 2008, 23:23

Dziś dodam kilka ujęć tego samego wysięgnika, pod którym pracowała pracowicie windka korbowa, tyle że są to fotki w pięknym słońcu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cieszyn napisał(a):Z wieeeeeeeeeeeelką przyjemnością pragnę poinformować, że mogę wpisać kolejne miasto na liste tych, w których te mechanizmy działały

Chodzi o Bielsko - Białą

Znalazłem w centrum 2 miejsca:
1.) dom przy ul. Stojałowskiego, idącą od Zamku w dół , na którym widać kółko odciągowe gdzie linka skręcała z dołu do poziomu ulicy i dalej szła wzdłuż przewieszki do samego sprzęgła oprawy. Widać też hak od przewieszki
Podobny wysięgnik wiszący w Warszawie pokazywałem już tu chyba?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu mamy dom po przeciwnej stronie ulicy, więc tam tylko widać 2-gi hak od przewieszki
Obrazek

Obrazek

2.) I drugie miejsce. To natomiast to wysięgnik oraz hak (róg Cyniarskiej i Targowej) Jak nic, na dole musiała być windka korbowa, a ślady przykrywa multum reklam Na końcu wysięgnika wisiała sobie jakaś śliczna lampa! - klasyczna, ma się rozumieć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez FOX » 5 listopada 2008, 23:25

Super :) takie rzeczy powinni remontować :)
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez cieszyn » 5 listopada 2008, 23:31

FOX napisał(a):Super :) takie rzeczy powinni remontować :)

TAK!

Nawet jeśli odłożyć na bok moją wyjątkową miłość do tych mechanizmów, to przecież, gdyby takie mechanizmy zainstalowano w zabytkowych częsciach miast i uruchomiono, wieszając wierne repliki opraw ze sprzęgłami, to idę o każdy zakład, że praktyczna demonstracja opuszczania takiej oprawy za pomocą korby przez np. przewodnika turystycznego dała by zwiedzającym sporą dawkę radości i zainteresowania !
Samo miejsce zamontowania windki stało by się obowiązkowym punktem zwiedzania niejednej wycieczki, że nie wspomnę już o tabunie Japończyków z setką aparatów i kamer na szyi :lol:

Tylko jak do tego przekonać zarządy miast? Chyba założę firmę, która się tym zajmie
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez FOX » 5 listopada 2008, 23:34

cieszyn napisał(a):
FOX napisał(a):Super :) takie rzeczy powinni remontować :)

TAK!

Nawet jeśli odłożyć na bok moją wyjątkową miłość do tych mechanizmów, to przecież, gdyby takie mechanizmy zainstalowano w zabytkowych częsciach miast i uruchomiono, wieszając wierne repliki opraw ze sprzęgłami, to idę o każdy zakład, że praktyczna demonstracja opuszczania takiej oprawy za pomocą korby przez np. przewodnika turystycznego dała by zwiedzającym sporą dawkę radości i zainteresowania !
Samo miejsce zamontowania windki stało by się obowiązkowym punktem zwiedzania niejednej wycieczki, że nie wspomnę już o tabunie Japończyków z setką aparatów i kamer na szyi :lol:

Tylko jak do tego przekonać zarządy miast? Chyba założę firmę, która się tym zajmie

Może zainteresować jakąś gazete takimi mechanizmami?
porobić zdjęcia opisać schemat działania i może ktos się tym zainteresuje
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez cieszyn » 6 listopada 2008, 23:35

Żelazna 66

Nie byłem tam jeszcze, ale będę
Widzimy tu kolejny wysięgnik z kółkami odciągowymi do prowadzenia linki stalowej zwijanej i rozwijanej z bębna windki korbowej, która była umocowana na dole na murze.
To nie moja fotka, tylko z netu (http://www.flickr.com/photos/83732306@N00/373870593/)

elazna 66.jpg
elazna 66.jpg (55.13 KiB) Przeglądane 1955 razy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 13 listopada 2008, 00:02

NIedługo pokażę prawdziwą windkę, bo miałem ją w pazurach! I może będę ją miał kiedyś

A wiecie, gdzie mogą dziś być i PRACOWAĆ windki ?

W przyczepach do ciągnięcia łodzi, robią tam za . . . kołowrotek do wciągania łodzi na przyczepę!
Może ktoś z Was wie o takich przyczepach, do których się "przyczepiły" te windki korbowe ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 20 listopada 2008, 00:30

Może ze 2, 3 osoby to zaciekawi :roll:

Dla mnie to jest:

M E G A R E W E L A C J A !

Windka korbowa w Łodzi - ODNALEZIONA !!!

Uśmiałem się z opisu oryginalnego na stronie: "pewnie jakieś towary czy ciężary dźwigano do góry"
No, już to widzę, dźwigane wzdłuż gołej ściany do . . . nikąd :lol: :lol: :lol: :lol:

Jest ona na ulicy Wierzbowej 44
Dla mnie sensacją jest to, ze się do dziś uchowała korba , którą cieszyn widzi po raz pierwszy
Muszę się tam do Łodzi wybrać, pokręcić korbą no i cyknąć se fotke na tle tego mechanizmu! :lol: :o :mrgreen:
Może ktoś z Was miałby bliżej ? :roll: :oops: Bo jak jest ich tam więcej, to . . . . . :evil:

Na pierwszej fotce widać wysięgnik podobny do warszawskiego z kółkami odciągowymi
Obrazek

Tu już sama WINDKA dokładnie pod wysięgnikiem :mrgreen: :P :mrgreen: :P :P :mrgreen: :P
Obrazek
Jest to mechanizm najlepiej zachowany z tych, które do tej pory odnalazłem. I co ciekawe - odnalazłem nie ruszając du....ska z domu! wirtualnie, rzecz jasna 8-)

A to cudo, to co ??? Pochodzi od Siemensa
Piszą o tym na stronce, że to jakiś element instalacji tramwajowej ??? Co, rozłącznik sieci? Zdalne przesuwanie zwrotnicy ?
Mi to też pachnie windką jakoś takoś :roll: :twisted:
Obrazek

Ze strony: ciekawostki_miastolodz_net
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DocBrown » 20 listopada 2008, 08:40

cieszyn napisał(a):A to cudo, to co ??? Pochodzi od Siemensa
Piszą o tym na stronce, że to jakiś element instalacji tramwajowej ??? Co, rozłącznik sieci? Zdalne przesuwanie zwrotnicy ?
Mi to też pachnie windką jakoś takoś :roll: :twisted:
Obrazek

Ze strony: ciekawostki_miastolodz_net

A może to jest windka, tylko, że użyta do regulacji naciągu linek nośnych od trakcji, albo co ?
Bo skoro element instalacji tramwajowej, to może tak właśnie być, jednak nie mam pewności.

P.S. Gratuluje znaleziska Cieszyn, cud, że to się tam uchowało i że złomiarze tego nie zlikwidowali :twisted:
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny