Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez cieszyn » 3 lutego 2009, 23:35

Dziś mały żart obrazkowy, a na nim

MEGA Windka korbowa, obsługiwana przez jednego pracownika

To wnętrze dawnego przedwojennego zakładu, gdzie produkowano słupy latarń (zdjęcie chyba z Anglii z 1917 r)

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 4 lutego 2009, 00:15

No to teraz prawdziwa rewelacja:

Obrazek

U dołu - moim zdaniem - był mechanizm windki korbowej,

I jeszcze jedna fotka, tu wyraźnie widać oprawy na przewieszce (STEREO) oraz oprawę na pastorale STEREO - widac linkę do opuszczania opraw, zatem windka korbowa ani chybi musiała tam być!
Obrazek

Fotki ze strony http://www.simoncornwell.com podobnie jak w poprzednim moim poście
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DocBrown » 4 lutego 2009, 12:09

Ciekawy pomysł z tą prowadnicą, dzięki której oprawa nie zjeżdża po prostu w pionie w dół, tylko w miarę zjeżdżania w dół zbliża się do słupa :mrgreen:
DocBrown

Postprzez Edziu » 4 lutego 2009, 12:10

Cieszyn bardzo ciekawe , skąd ty takie ciekawostki wyszukujesz, podobne pastorały widziałem w Nowym Jorku (oczywiście tam nie byłem) min. widziałem podczas relacji ze zniszczonych WTC, ale widać że to były nowe.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 4 lutego 2009, 13:06

Edziu napisał(a):Cieszyn bardzo ciekawe , skąd ty takie ciekawostki wyszukujesz, podobne pastorały widziałem w Nowym Jorku (oczywiście tam nie byłem) min. widziałem podczas relacji ze zniszczonych WTC, ale widać że to były nowe.

No wiesz, szajba na tle windek korbowych jeszcze mi nie przeszła, więc . . . szukam cały czas!

Chcę się dowiedzieć wielu rzeczy::

- kto pierwszy wpadł na taki pomysł? już wiem, że ci co musieli często opuszczać lampy łukowe aby wymienić elektrody
- kto je produkował?
- w jakich krajach?
- rysunki, szkice, dokumentacja
- opisy działania, opisy konserwacji
- itd., itp.

Stronka, którą wyżej zacytowałem kryje jeszcze w sobie wiele tajemnic, ma ogromne zasoby (odnośniki, dokumentacje, foty, linki do innych forum i stron o oświetleniu na świecie - to materiał na pracę doktorską. O, jak to fajni brzmi: pan cieszyn doktor w dziedzinie oświetlenia ulicznego związanego z windkami korbowymi!! :lol: :lol: )
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 4 lutego 2009, 14:13

widze ze przydała Ci sie te 2 stronki które znalazłem :) a bylo to zupelnie przypadkiem jak szukalem info o SGS 204 :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 4 lutego 2009, 15:34

DocBrown napisał(a):[b]Ciekawy pomysł z tą prowadnicą[/b], dzięki której oprawa nie zjeżdża po prostu w pionie w dół, tylko w miarę zjeżdżania w dół zbliża się do słupa :mrgreen:

Tak, to ciekawe. Jeszcze nie rozryzłem, jak to mechanicznie działa, ale warto pogłówkować ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 4 lutego 2009, 15:37

Whites86 napisał(a):widze ze przydała Ci sie te 2 stronki które znalazłem :) a bylo to zupelnie przypadkiem jak szukalem info o SGS 204 :P

Jasne, że się przydały - dzięki stokrotne :mrgreen:

Ja juz to wiele razy pisałem, ale powtórzę: zdecydowaną większość najciekawszych okazów opraw, słupów i widoków znalazłem . . . przypadkowo! Więc dobre są takie przypadki :lol: :lol:

Cały czas po cichu liczę, że może kiedyś ktoś z Was natrafi zupełnym przypadkiem na jakieś fotki tych mechanizmów korbowych, czy takie strony, jakie wysmerfował Whites :P 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Edziu » 4 lutego 2009, 18:57

prze3z cieszyn
Cały czas po cichu liczę, że może kiedyś ktoś z Was natrafi zupełnym przypadkiem na jakieś fotki tych mechanizmów korbowych, czy takie strony, jakie wysmerfował Whites

No ja to już za każdym razem zwracam uwagę na te pozostałości jak jestem w jakimś mieście, choć wielokrotnie nie natrafiłem na to co trzeba, ale najlepiej patrzeć na stare elewacje, to jest dobry kawał historii
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez swietlik » 4 lutego 2009, 22:17

Cieszyn rewelka z tym materiałem :) Ciekawe czy w Polsce produkowali słupy z tak skomplikowanym mechanizmem do opuszczania opraw...
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny