przez Whites86 2 maja 2009, 14:58
ja natomiast odkryłem całkiem nowe ślady windek w Tczewie, problem z ich odnalezieniem polegal na tym ze slady zachowywaly sie zazwyczaj tylko na budynku po 1 stronie ulicy a po 2 nic niebylo, elewacja przeszla remont lub juz niebylo budynku który dawniej tam stał, analizując zdjęcia starego Tczewa odkrylem ze cala starówka Tczewska (z nowym miastem i przedmiesciami włacznie) była oswietlona oprawami na przewieszkach, datując zdjęcia na lata 1920-1930 na poźniejszych lub wczesniejszych niema juz tych opraw tak wiec te windki byly stosowane naprawde krótko, znalazlem nawet zdjęcia pokazujące ze windki na niektorych ulicach wogule niebyly zamontowane na budynkach stawiano po 1 i po 2 stronie kratowany słup na ktorym była windka
Tak niewielu z Was podziela moje zainteresowania korbowe, że cieszy mnie bardzo inicjatywa Whitesa

Czekam na gotowe materiały
Ślady windek ne elewacjach faktycznie sa tylko z jednej strony ulicy, z drugiej bowiem nie było żadnej potrzeby montowania czegokolwiek.
Szkoda, że nie mamy fotek windek zamontowanych na słupach kratownicowych, ciekawe, czy były to te same modele, czy jakieś inne, specjalne ?
Coraz bardziej się potwierdza, że w latach 20-tych i 30-tych ubiegłego stulecia było to dość powszechne rozwiązanie, i to nie tylko w Polsce, a w Polsce chyba działało także do lat 70-tych