Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez cieszyn » 29 kwietnia 2009, 22:11

swietlik napisał(a):Cieszyn marzenia się spełniają :!: ;)
Rozumiem, że już jesteś gotowy i zwarty na wyjazd do Wielkiej Brytani :!: Jak będziesz na miejscu to pamiętaj żeby zabrać mi na pamiątkę małą oprawę na lampę SOX 35W :mrgreen:

Tak, czasem tak, tylko trzeba w nie wierzyć

Do Anglii - zaraz! Ale to nie takie proste :cry:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 1 maja 2009, 00:55

Anglia Anglią, a cieszyn drąży dalej

I wydrążył

Mam adres stronki http://www.freepatentsonline.com/4029297.pdf (tylko sie musicie zarejestrować), gdzie jest podwójna windka korbowa (tak, tak, były i takie!), stosowana do opuszczania opraw na wysokich masztach.

Jest to patent USA i to bodaj z 1912 roku!

2Wind.JPG
2Wind.JPG (35.89 KiB) Przeglądane 1695 razy

2Wind.JPG
2Wind.JPG (35.89 KiB) Przeglądane 1695 razy

Jeśli znajdę prawdziwą windkę w opsach patentowych, to zrobię z niej . . . doktorat :lol:
Załączniki
maszt.JPG
maszt.JPG (11.12 KiB) Przeglądane 1696 razy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 1 maja 2009, 21:13

Teraz w NAC się lepiej porusza, więc powtarzam 2 fotki, na których widac otwarte komory mechanizmu windkowego w pastorałach, oraz opuszczone oprawy

To rok 1935r - zakładanie dekoracji żałobnych po śmierci Marszałka.

PIC_1-A-206-85.jpg
PIC_1-A-206-85.jpg (34.9 KiB) Przeglądane 1660 razy

wfwfe.jpg
wfwfe.jpg (35.05 KiB) Przeglądane 1661 razy

http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-A-206-84.jpg
http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-A-206-85.jpg
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 1 maja 2009, 22:05

Wertując karty NAC natrafiłem na kilka zdjęć Cieszyna, a na nich . . . widoczne mechanizmy windek korbowych.
Oba te miejsca już udokumentowałem dawno temu fotografując resztki i pozostałości tego mechanizmu.

Te obecne zdjęcia tylko potwierdzają moje wcześniejsze znaleziska

Na 2 pierwszych zdjęciach widac wyraźnie te windki korbowe!
Kto nie widzi, mogę pomóc je dostrzec :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu tylko cieszyn wie, gdzie były
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 9 grudnia 2011, 00:07 przez cieszyn, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 2 maja 2009, 13:58

ja natomiast odkryłem całkiem nowe ślady windek w Tczewie, problem z ich odnalezieniem polegal na tym ze slady zachowywaly sie zazwyczaj tylko na budynku po 1 stronie ulicy a po 2 nic niebylo, elewacja przeszla remont lub juz niebylo budynku który dawniej tam stał, analizując zdjęcia starego Tczewa odkrylem ze cala starówka Tczewska (z nowym miastem i przedmiesciami włacznie) była oswietlona oprawami na przewieszkach, datując zdjęcia na lata 1920-1930 na poźniejszych lub wczesniejszych niema juz tych opraw tak wiec te windki byly stosowane naprawde krótko, znalazlem nawet zdjęcia pokazujące ze windki na niektorych ulicach wogule niebyly zamontowane na budynkach ;) stawiano po 1 i po 2 stronie kratowany słup na ktorym była windka
przykład:
Obrazek
tych słupów niestety dzis juz nie ma
albo drugi przyklad mega przewiecha ktorej długosc przekraczala 60 metrów !! niewiem ile dokladnie ten plac ma metrów ale sporo
na scianie budynku również wisi jakas oprawa (na niektorych budynkach te wysiegniki pod linie kablowe wiszą do dzis!!)
Obrazek

planuje zrobic taki maly fotoreportarz pokazując zdjęcia archiwalne na ktorych są oprawy i obok zdjęcie wspołczesne zrobione w tym samym miejscu z pokazanymi sladami ktore uchowaly się do dziś

Cieszyn co Ty na to ? ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 2 maja 2009, 14:29

przez Whites86 2 maja 2009, 14:58

ja natomiast odkryłem całkiem nowe ślady windek w Tczewie, problem z ich odnalezieniem polegal na tym ze slady zachowywaly sie zazwyczaj tylko na budynku po 1 stronie ulicy a po 2 nic niebylo, elewacja przeszla remont lub juz niebylo budynku który dawniej tam stał, analizując zdjęcia starego Tczewa odkrylem ze cala starówka Tczewska (z nowym miastem i przedmiesciami włacznie) była oswietlona oprawami na przewieszkach, datując zdjęcia na lata 1920-1930 na poźniejszych lub wczesniejszych niema juz tych opraw tak wiec te windki byly stosowane naprawde krótko, znalazlem nawet zdjęcia pokazujące ze windki na niektorych ulicach wogule niebyly zamontowane na budynkach stawiano po 1 i po 2 stronie kratowany słup na ktorym była windka

Tak niewielu z Was podziela moje zainteresowania korbowe, że cieszy mnie bardzo inicjatywa Whitesa :P :mrgreen: Czekam na gotowe materiały

Ślady windek ne elewacjach faktycznie sa tylko z jednej strony ulicy, z drugiej bowiem nie było żadnej potrzeby montowania czegokolwiek.
Szkoda, że nie mamy fotek windek zamontowanych na słupach kratownicowych, ciekawe, czy były to te same modele, czy jakieś inne, specjalne ?

Coraz bardziej się potwierdza, że w latach 20-tych i 30-tych ubiegłego stulecia było to dość powszechne rozwiązanie, i to nie tylko w Polsce, a w Polsce chyba działało także do lat 70-tych
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 2 maja 2009, 14:38

cieszyn niebardzo mnie zrozumiales ;) chodzilo mi o to ze zazwyczaj zostaly budynki na ktorych są tylko haczyki , budynki na ktorych byla windka w wiekszosci są wyburzone, dlatego tak malo tych mechanizmów odnalazłem, natomaist haczyków po przewieszkach jest naprawde cala masa
Whites86

Postprzez cieszyn » 2 maja 2009, 14:52

Whites86 napisał(a):cieszyn niebardzo mnie zrozumiales ;) chodzilo mi o to ze zazwyczaj zostaly budynki na ktorych są tylko haczyki , budynki na ktorych byla windka w wiekszosci są wyburzone, dlatego tak malo tych mechanizmów odnalazłem, natomaist haczyków po przewieszkach jest naprawde cala masa

Wiem, wiem, wszystko jasne

Dla mnie ciekawe jest, jak wyglądały te mechanizmy montowane na słupach? Zobacz Whites na stare fotki Tczewa, może nawet na stronie NAC, patrzyłeś już tam?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 2 maja 2009, 14:56

nie bo nieznam tej strony
podaj link jak możesz ;)
Whites86

Postprzez Michal » 2 maja 2009, 21:44

Przeglądając album o lokomotywach natknąłem się na oprawę -podobną do OBs opuszczaną za pomocą windki...
Obrazek

Obrazek
Michal

Zdjęcia: 323

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny