Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez cieszyn » 15 sierpnia 2009, 00:00

Nareszcie natrafiłem w Warszawie na ślady tego mechanizmu, ale w wersji naściennej - jak wiadomo, one dominowały w Warszawie w wersji zabudowanej w pastorałach, a więc niewidocznej dla nikogo oprócz fachowców od oświetlenia

Tu na tym zdjęciu widać komorę bębna, na którym nawinięta było stalowa linka. Idzie ona w górę, w lewo, ku temu jakby obrazowi, a potem zwisa też w lewo, więc nie wiem, do opuszczania jakiej oprawy służyła?
W głębi podwórka tego więzienia widać jakąś oprawę w kolistym oknie w murze -ale jaką?

Może to zdjęcie ułatwi Wam skojarzenie, o jaki mechanizm chodzi i dzięki temu może ktoś coś znajdzie na starych fotkach rodzinnych lub innych?

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Edziu » 29 sierpnia 2009, 13:12

Cieszynie powiedz mi czy to może być jakaś pozostałość po windce :?:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 29 sierpnia 2009, 17:14

jesli tam byla windka to po sladzie na murze widac ze musiala byc bardzo duza :shock:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 29 sierpnia 2009, 22:50

Edziu, dzięki za zdjęcia! :P

Obawiam się, że to nie są ślady windki korbowej. Nigdy nie spotkałem się z tym, żeby z tego mechanizmu szła jakaś instalacja w dół, nie wiem, czemu by miała służyć?
Zasilanie szło do oprawy od góry, od strony przewieszki

A skąd masz te zdjęcia? może to nam pomoże rozwikłać zagadkę tych dziwnych śladów na elewacji ??

Mam takie podejrzenia, że to mógł być naścienny wyłącznik zasilania trakcji tramwajowej, podobny ślad znalazłem w necie z Łodzi, gdzieś go tu chyba tez pokazałem. Gdyby to był ów tramwajowy wyłącznik, to wówczas ta rura idąca w dół miałaby sens, od niej, z podziemnej sieci szło zasilanie do wyłącznika, a potem w górę, do linii trakcyjnej

To oczywiście tylko czyste przypuszczenia
Może miłośnicy tramwajów potwierdzą lub zaprzeczą tą moją ryzykowną tezę?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Edziu » 30 sierpnia 2009, 07:55

Znalazłem to na starówce w moim miescie, (ul. łazienna), a z tymi tramwajami to zastanawiające, bo na tej ulicy właściwie nigdy tramwaje nie jeździły, u góry jakiś chaczyk, z pewnością od lampy, a to może jakiś wyłącznik był? :?:
A jezeli chodzi o pozostałości po linii tramwajowej, zostało ich jeszcze całkiem sporo na toruńskiej starówce
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 30 sierpnia 2009, 11:27

Edziu napisał(a):Znalazłem to na starówce w moim miescie, (ul. łazienna), a z tymi tramwajami to zastanawiające, bo na tej ulicy właściwie nigdy tramwaje nie jeździły, u góry jakiś chaczyk, z pewnością od lampy, a to może jakiś wyłącznik był? :?:
A jezeli chodzi o pozostałości po linii tramwajowej, zostało ich jeszcze całkiem sporo na toruńskiej starówce

Czy aby na pewno tam nigdy tramy nie jeździły???

Taki hak to mógł mieć kilka funkcji:
- mocowanie odciągu trakcji
- mocowanie przewieszki
- mocowanie wykorzystywane tylko do kotwienia rusztowania w czasie remontu elewacji
- wyłącznik oświetlenia ulicznego
- ????

Może warto by poszukać zdjęć tej ulicy z dawnych czasów?
Mam kolegę w Toruniu, to taki stary toruński piernik, może on coś skojarzy z tą Łazienną ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 14 września 2009, 22:07

Mój kolega Bob z GB nadesłał fotki na których widać . . . . a zgadnijcie co widać, ja wiem.

Czekam na propozycje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak dla mnie to Rewelka, że to jeszcze żyje, ale ci Angole mają szacunek do starych, dobrych rozwiązań! Patrzcie - działa to do dziś! :o :o :o :o :shock: :shock: :shock:

Muszę tam pojechać :cry: (nie ma za co, nie ma kiedy :cry: )
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 14 września 2009, 22:17

kto wie cieszyn moze w koncu znajdziesz cos takiego w polsce ;)
Whites86

Postprzez cieszyn » 14 września 2009, 22:37

Whites86 napisał(a):kto wie cieszyn moze w koncu znajdziesz cos takiego w polsce ;)

Coraz mniej w to wierzę

Ale jak widzę, że w Anglii działają do dziś windki korbowe ze sprzęgłami!!! To szacun wielki dla nich :!:

Może Bob sfoci je bliżej, no i poprosiłem go, żeby sfilmował opuszczanie i podnoszenie opraw - może mi to zrealizuje? Może to będzie koniec mojej pasji?
Tylko po te windki tu przecież kiedyś przyszedłem
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 15 września 2009, 20:25

cieszyn napisał(a):
Whites86 napisał(a):kto wie cieszyn moze w koncu znajdziesz cos takiego w polsce ;)

Coraz mniej w to wierzę

Ale jak widzę, że w Anglii działają do dziś windki korbowe ze sprzęgłami!!! To szacun wielki dla nich :!:

Może Bob sfoci je bliżej, no i poprosiłem go, żeby sfilmował opuszczanie i podnoszenie opraw - może mi to zrealizuje? Może to będzie koniec mojej pasji?
Tylko po te windki tu przecież kiedyś przyszedłem

tylko po windki ?? a OBp OBs ORZ 1 itp klasyki ?
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny