Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez leon0785 » 7 listopada 2009, 21:34

cieszyn napisał(a):Nie wiem, czy to zdjęcie z nad Bałtyku w Polsce, ale daję je dlatego, ze widać oprawę na słupie, jakie były stosowane w Gdyni (pokazałem tu już takie) no i przypuszczam, ze w tym słupie był znakomity mechanizm windki korbowej :P

Obrazek

Cieszyn fantastyczne zdjęcie :) to jest wejście do portu w Gdańsku na dole zdjęcia pisze Herbst 1939 czyli jesień 1939 a po drugiej stronie kanału te drzewa to jest Polska Wojskowa Składnica Tranzytowa na Westerplatte. Statek Wilhelm Gultloff został zatopiony w styczniu 1945 na Bałtyku przez Radziecką marynarkę na pokładzie byli Niemcy uciekajacy z Gdańska.
leon0785

Postprzez cieszyn » 7 listopada 2009, 21:47

Dzięki Leon za uzupełnienie! Tak myślałem, że to Gdańsk

ostatnio udaje mi sie znaleźć ślady mojej windki na coraz to nowych zdjęciach archiwalnych, i nie ukrywam, że bardzo mnie to cieszy, jakem cieszyn :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez leon0785 » 7 listopada 2009, 21:58

Zatopienie tego statku to prawdopodobnie największa tragedia morska w dziejach ludzkości zginęło 9600 osób wrak leży na wschód od Łeby
Cieszyn nie wiem skąd bierzesz zdjęcia ale są super i stacja Szymankowo też wkońcu moge zobaczyć jak działała słynna windka do opuszczania opraw :D
leon0785

Postprzez cieszyn » 7 listopada 2009, 22:18

leon0785 napisał(a):Zatopienie tego statku to prawdopodobnie największa tragedia morska w dziejach ludzkości zginęło 9600 osób wrak leży na wschód od Łeby
Cieszyn nie wiem skąd bierzesz zdjęcia ale są super i stacja Szymankowo też wkońcu moge zobaczyć jak działała słynna windka do opuszczania opraw :D

To proste, jak coś lubisz, to to znajdziesz! Wystarczy tylko poszukać :P

Co do tej tragedii, myślałem, że Titanic to było największe wydarzenie tak tragiczne w skutkach :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 8 listopada 2009, 01:34

R E W E L A C J A!

Na stronie http://www.energie-museum.de/beleuchtung/beleuchtung.pdf
znalazłem zdjęcie windki korbowej w akcji, widać, jak monter naprawia oprawę opuszczoną mechanizmem windkowym, w słupie sterczy rękojeść korby

Jest to oprawa na prąd, ale nie ma w niej żarówek ani lamp, tylko 2 elektrody węglowe, między którymi wytwarzał się łuk, dający światło. Niektóre modele miały mechaniczny układ automatycznego korygowania odległości elektrod, w miarę jak się one wypalały

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez leon0785 » 8 listopada 2009, 01:36

:shock: Bravo :!: Cieszyn trafiony zatopiony znalazłeś to czego szukałeś gratuluje :)
leon0785

Postprzez cieszyn » 8 listopada 2009, 01:40

leon0785 napisał(a)::shock: Bravo :!: Cieszyn trafiony zatopiony znalazłeś to czego szukałeś gratuluje :)

No dzięki ale do sukcesu jeszcze daleko.

Nie mam ani jednego zdjęcia z wnętrza tego mechanizmu, nie wiem, kto go produkował, kiedy i gdzie oraz wielu innych szczegółów

więc szukam dalej :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Toczek » 29 listopada 2009, 11:04

Obrazek
Собор в Петрозаводске 1915
Jeżeli mnie wzrok nie myli, to na słupie po lewej widoczny jest właśnie mechanizm windy korbowej :)

Zdjęcie jest autorstwa Siergieja Michajłowicza Prokudina-Gorskiego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Siergiej_Prokudin-Gorski
Pozdrawiam,
Piotrek.
Toczek

Zdjęcia: 163

Postprzez leon0785 » 29 listopada 2009, 13:41

Kurde Toczek ale dałeś czadu z tą fotą gratulacje jak Cieszyn ją zobaczy to się napewno bardzo ucieszy :)
leon0785

Postprzez cieszyn » 4 grudnia 2009, 21:37

Jeżeli mnie wzrok nie myli, to na słupie po lewej widoczny jest właśnie mechanizm windy korbowej

No faktycznie!

Rewelacja, ruscy mieli windkę korbową! :o
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny