Zupełnie nie zrażony brakiem Waszej reakcji na moje extra fotki z Czech (o, nawet sam se odpowiedziałem!) (

)
chcę Wam powiedzieć, że odnalazłem namacalny dowód, że te fajne mechanizmy stosowane były we WROCŁAWIU!!!
Załączam kilka zdjęć, lekko obrobionych.
Tu widać oryginalną windkę, ale jest mała i słabo widoczna, więc dokleiłem do niej obrazek takiej, jaką znam z Cieszyna
Pokazuję tu ulicę Ofiar Oświęcimia - lub Szajnochy (?)
(ulica Ofiar Oświęcimia to krótka ulica, równoległa do Oławskiej, prostopadła do Szewskiej, Łaciarskiej i Gepperta - ale rozdziela ją Świdnicka)
(ulica Szajnochy jest niedaleko: zaczyna się od Gepperta , przechodzi w Psie Budy i przechodzi przez Ruską)

- windka_ulica_Ofiar Oswiecim.jpg (79.37 KiB) Przeglądane 4217 razy
ulica Szajnochy - widok z dawnych, przedwojennych czasów. Oj jakbym się dorwał do tego sprzęgła elekrycznego na przewieszce

Chyba nie dojdziemy do tego, co to za oprawa

- Przewieszka Ulica Szajnochy.jpg (65.92 KiB) Przeglądane 4209 razy
ulica Szajnochy - to samo, ale widok obecny i ślady na elewacji

- Szajnochy 1.JPG (69.61 KiB) Przeglądane 4216 razy
Następne zdjęcia też pochodzą z tej ulicy, lub z ulicy Szajnochy, proszę o korektę, jeśli trzeba.
Przekopałem GIGABAJTY netu, żeby znaleźć te parę zdjęć

- warto było.

- Szajnochy.JPG (54.75 KiB) Przeglądane 4217 razy
Mam gorący apel do każdego, kto jest wrocławskim forumowiczem lub nie, ale bywa w tym mieście.
Potrzebne mi są współczesne zdjęćia z tych miejsc (a może jest ich na tej ulicy więcej?)
Ja tu pokazuję współczesne zdjęcia, ale one są robione z daleka, albo też auta zasłaniają miejsce, w którym wisiała windka na elewacji.
PRoszę więc kol. LUNOIDE, OURW ..............
pomóżcie cieszynowi :!: zróbcie mi tonę zdjęć tego miejsca (lub podobnych miejsc na tej ulicy - lub innych, jeśli wiecie, gdzie)

(Miernicza, skrzyż. Kuźniczej i Uniwersyteckiej ...)
- to ostatnie Wam pokażę:
Aha, samą oprawę wykopiowałem ze zdjęcia i wkleiłem obok, bo ją słabo widać.

- Windka Skrzyżowanie ulic Kuźniczej i Uniwersyteckiej.jpg (93.14 KiB) Przeglądane 4214 razy
PS. zdjęcia pochodzą z:
http://www.wratislawia.netoraz
wroclaw.hydral.com.pl