Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez cieszyn » 22 lutego 2008, 00:59

I powiem Wam, że śladów tych mechanizmów znalazłem CAŁKIEM SPORO we Wrocku!

W jednym miejscu, na Kołłątaja, nie został ślad po windce, ale ktoś dorobił jej kształt na murze z jakiejśc blachy - więc we Wrocku dbają o historię swojego miasta!

Kollataj1.JPG
Kollataj1.JPG (128.31 KiB) Przeglądane 4100 razy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez lampa123 » 22 lutego 2008, 23:37

Te mechanizmy służyły do wymiany lamp, czy opraw (zdejmowania). Bo jeżeli lamp, to jak było realizowane wykręcanie jej z oprawki (o ile to było w ten sposób) ? :? :?
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez cieszyn » 23 lutego 2008, 00:24

lampa123 napisał(a):Te mechanizmy służyły do wymiany lamp, czy opraw (zdejmowania). Bo jeżeli lamp, to jak było realizowane wykręcanie jej z oprawki (o ile to było w ten sposób) ? :? :?

I tego i tego ;)

Tak naprawdę te mechanizmy służyły do OPUSZCZANIA opraw z przewieszki na poziom ulicy.
A co tam dalej monter robił ? Co musiał, albo naprawiał czy wymieniał oprawę lub wymieniał źródło światła.
Były różne wersje opuszczania opraw. Najczęściej taka, że oprawa wysprzęglała się u góry od sieci energet. i zjeżdżała już bez prądu na dół.

Podobnie różne były wersje mocowania oprawy u góry. Albo trzymała sie ona na naciągniętej lince, albo w sprzęgle był dodatkowy mechanizm , działający na podobnej zasadzie jak 2-stanowy mechanizm wysuwający i chowający wkład w długopisie ...

Rzuć okiem na początek tego wątku, tam jest trochę więcej szczegółów i rysunek z uczonej księgi, zacytowany przez Neona

PS. mam ciekawą książkę z przed wojny, tam się też o tym mówi, może coś z niej tu zacytuję albo wstawię skany jakieś ... ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 23 lutego 2008, 00:40

Cieszyn,kiedyś wysłałem Neonowi pocztą broszurę "Użytkowanie urządzeń óświetleniowych w przemyśle"z 1976r. i jest tam dosyć szczegółowy schemat windki z oprawą OBp,niech to zapoda,a jeżeli gdzieś zapodział to mam jeszcze jeden.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez neon44 » 23 lutego 2008, 09:43

Michal napisał(a):Cieszyn,kiedyś wysłałem Neonowi pocztą broszurę "Użytkowanie urządzeń óświetleniowych w przemyśle"z 1976r. i jest tam dosyć szczegółowy schemat windki z oprawą OBp,niech to zapoda,a jeżeli gdzieś zapodział to mam jeszcze jeden.

Zapodałem na pierwszej stronie tego wątku
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 23 lutego 2008, 23:42

Michal napisał(a):Cieszyn,kiedyś wysłałem Neonowi pocztą broszurę "Użytkowanie urządzeń óświetleniowych w przemyśle"z 1976r. i jest tam dosyć szczegółowy schemat windki z oprawą OBp,niech to zapoda,a jeżeli gdzieś zapodział to mam jeszcze jeden.

Tak, neon zapodał:
Fragment poradnika Projektanta przemysłowego UŻYTKOWANIE ELEKTRYCZNYCH URZĄDZEŃ OŚWIETLENIOWYCH W PRZEMYŚLE z roku 1976 mówi:

Ale Michale, mam pytanie: jest tam coś więcej o tych mechanizmach, ?o opuszczaniu opraw?, a może nawet o pastorałach?, bo w nich też montowano windki korbowe

Jeśli możesz, zeskanuj ile dasz radę i pokaż nam tu. ;)
Ja dziś zapodałem 29 stron historii żarówki, ciekawy tekst 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 23 lutego 2008, 23:56

W tym poradniku są jeszcze min.:"słup z opuszczaną głowicą,wysięgnik obrotowy umocowany do poręczy galerii rewizyjnej,kolejne fazy opuszczania oprawy zamontowanej na słupie przegubowym,,pomost ruchomy na szynie jezdnej przesuwany wzdłuż pasów opraw,kosz konserwacyjny masztu oświetleniowego,Urządzenie do grupowego opuszczania opraw oświetleniowych." ;) PS.idę czytać wykład o żarówce.
Michal

Postprzez cieszyn » 24 lutego 2008, 02:09

Michal napisał(a):W tym poradniku są jeszcze min.:"słup z opuszczaną głowicą,wysięgnik obrotowy umocowany do poręczy galerii rewizyjnej,kolejne fazy opuszczania oprawy zamontowanej na słupie przegubowym,,pomost ruchomy na szynie jezdnej przesuwany wzdłuż pasów opraw,kosz konserwacyjny masztu oświetleniowego,Urządzenie do grupowego opuszczania opraw oświetleniowych." ;) PS.idę czytać wykład o żarówce.

NO, Rewelacja!

Ja poproszę o te dwa tematy:
kolejne fazy opuszczania oprawy zamontowanej na słupie przegubowym,,

Urządzenie do grupowego opuszczania opraw oświetleniowych.

Da radę ???? ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 24 lutego 2008, 14:53

W poniedziałek wyślę foty,bo nie mam skanera. :)
Michal

Postprzez cieszyn » 26 lutego 2008, 00:40

Michal napisał(a):W poniedziałek wyślę foty,bo nie mam skanera. :)

Fajnie - zaczekam ! DZięki!!!
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny