I powiem Wam, że śladów tych mechanizmów znalazłem CAŁKIEM SPORO we Wrocku!
W jednym miejscu, na Kołłątaja, nie został ślad po windce, ale ktoś dorobił jej kształt na murze z jakiejśc blachy - więc we Wrocku dbają o historię swojego miasta!
lampa123 napisał(a):Te mechanizmy służyły do wymiany lamp, czy opraw (zdejmowania). Bo jeżeli lamp, to jak było realizowane wykręcanie jej z oprawki (o ile to było w ten sposób) ?![]()
Michal napisał(a):Cieszyn,kiedyś wysłałem Neonowi pocztą broszurę "Użytkowanie urządzeń óświetleniowych w przemyśle"z 1976r. i jest tam dosyć szczegółowy schemat windki z oprawą OBp,niech to zapoda,a jeżeli gdzieś zapodział to mam jeszcze jeden.
Michal napisał(a):Cieszyn,kiedyś wysłałem Neonowi pocztą broszurę "Użytkowanie urządzeń óświetleniowych w przemyśle"z 1976r. i jest tam dosyć szczegółowy schemat windki z oprawą OBp,niech to zapoda,a jeżeli gdzieś zapodział to mam jeszcze jeden.
Fragment poradnika Projektanta przemysłowego UŻYTKOWANIE ELEKTRYCZNYCH URZĄDZEŃ OŚWIETLENIOWYCH W PRZEMYŚLE z roku 1976 mówi:
Michal napisał(a):W tym poradniku są jeszcze min.:"słup z opuszczaną głowicą,wysięgnik obrotowy umocowany do poręczy galerii rewizyjnej,kolejne fazy opuszczania oprawy zamontowanej na słupie przegubowym,,pomost ruchomy na szynie jezdnej przesuwany wzdłuż pasów opraw,kosz konserwacyjny masztu oświetleniowego,Urządzenie do grupowego opuszczania opraw oświetleniowych."PS.idę czytać wykład o żarówce.
Michal napisał(a):W poniedziałek wyślę foty,bo nie mam skanera.
Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości