Elektroservice napisał(a):Nie mam zdjęć ale za to opiszę to co się na dniach wydarzyło u mnie w blokuZ pewnością podlega to pod kretynizm instalacyjny
![]()
W nocy z niedzieli na poniedziałek padł automat schodowy u mnie na klatce schodowej, tak więc rano schodziłem w zupełnych ciemnościach. Zgłosiłem usterkę, po powrocie z pracy sprawdzam czy naprawione i owszem - naprawili. Niestety osoba, która wymieniała automat ustawiła najkrótszy możliwy czas świecenia tak, że wchodząc na 3 piętro trzeba 3 razy zapalić światło, które gasło akurat w połowie schodów między piętramiPonownie zgłosiłem usterkę (źle ustawiony czas świecenia) i na drugi dzień czas świecenia rzeczywiście został przestawiony jednak ponownie ktoś kto to robił nie myślał i ustawił ponownie za krótki czas świecenia (wystarczało aby wejść na 2,5 piętra
). Znów interweniowałem i tym razem czas świecenia został ustawiony na maksimum
(około 5-10 minut).
Zastanawiam się, czy we wszystkich spółdzielniach mieszkaniowych panuje taka patologia i zatrudnia się partaczy którzy do banalnej usterki muszą jeździć po 3-4 razy
Bo przecież to takie trudne i problematyczne aby po wymianie automatu przejść się spokojnym krokiem z parteru na ostatnie (w tym przypadku 4) piętro z zegarkiem w ręku i na tej podstawie ustawić czas świecenia dodając oczywiście do tego trochę zapasu a po regulacji sprawdzić faktyczny czas świecenia. Lepiej jest kilka razy naprawiać tą samą usterkę
Nie wspomnę już o tym, że z tym automatem od ponad roku działo się coś niedobrego, bo światło na klatce schodowej czasem łapało dopiero po 2-3 naciśnięciu włącznika i coraz częściej i intensywniej przygasało
mateusz napisał(a):Jeśli dobrze widzę to w ścianie jest wtynkowana puszka od bardzo popularnego łącznika produkcji Elda... W sumie to jeśli "łapki" od tego OSPELA seria chyba Akcent dobrze by złapały obudowę tej puszki to nie byłoby złe rozwiązanie... Nie wiem tylko czy da się ten włącznik solidnie zamocować do tej śliskiej obudowy.
Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości