Rozdzielnice

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Odp: Rozdzielnice

Postprzez MercuryFenix » 30 kwietnia 2014, 20:24

Czy tylko ja Sie zawodze na magnetykach a na elektroniku nigdy ? :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Re: Rozdzielnice

Postprzez Watt » 5 maja 2014, 21:58

Tak sobie ostatnio patrzyłem na tą moją rozdzielnicę na działce... fatalnie to wygląda, sam bakelit, porcelana, a w tym wszystkim... licznik-komputer :twisted:
Watt

Postprzez MercuryFenix » 5 maja 2014, 22:50

To jest u mnie w domu... :roll:
Jak znajdę chwilkę to posprzątam tą śmieciarnię w środku, narazie nie mam chęci. śmiech na sali co się tam dzieje w środku. a i poprawię kolor przewodu neutralnego brązowego koloru.
Czy można zabezpieczać przewód 3x1,5mm2 bezpiecznikiem 16A ? :shock:
Czyli mam co ?... TN-S ?
Ps. jak oceniacie tą firmę ? wymieniać ? czy mogę zostawić ?, co miesiąc oczywiście robię testy na sprawność RCD.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
MercuryFenix

Postprzez KaszeL » 5 maja 2014, 23:00

Weź tego lepiej nie dotykaj, bo tylko popsujesz. Zapasy na przewodach zostawia się celowo, osprzęt bardzo dobry. Pucha mogła by nie mieć tych nadmiarowych dziur, ale to się da załatwić zaślepką. Nie bardzo rozumiem po co się ciskasz.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez MercuryFenix » 5 maja 2014, 23:05

Nic nie popsuje, wiem co i gdzie idzie, i jak to powpinać. dziwi mnie tylko że nie ma odpowiedniego przekroju na kuchnię wg. mnie powinno być 3x2,5mm2
Jak mam zrozumieć "ciskasz" ?
te dziury są po wskaźnikach neonowych szynowych, pozbyłem się ich, gdyż tylko przeszkadzały, a jak w domu ciemno, to nikomu nie jest potrzebny wskaźnik, by zauważyć że energia jest w jakiś tam sposób odcięta.
Ps. Nie traktujcie mnie też jak jakiegoś neosia który nie wie kompletnie co robi a dłubie. Naprawdę aż takim kretynem nie jestem.
MercuryFenix

Postprzez Whites86 » 6 maja 2014, 16:34

brzydszej rozdzielnicy na esy nie widziałem ;)
a Moeler to bardzo dobra firma nie masz czego wymieniać ;) kontrolek tez bym nie wywalał bo po co ? to jest dobra rzecz bo po kontrolce widzisz czy siadło ci cos w chaupie czy już przed nią ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Odp: Rozdzielnice

Postprzez MercuryFenix » 6 maja 2014, 17:25

To nie ja zakladalem, ale już kupiłem nowa :)
MercuryFenix

Re: Odp: Rozdzielnice

Postprzez elektryk » 6 maja 2014, 19:25

MercuryFenix napisał(a):To nie ja zakladalem, ale już kupiłem nowa :)

U mnie jest gorzej ;) Cała chałupa, pomieszane alu z miedzią w rurkach stalowych oraz wtynkowo jest podpięta pod jednego esa B20 ;) Oczywiście wszędzie 2 żyłowo, w rurkach wymienić się da, ale w tynku szkoda rozkuwać bo jest położona gładź :twisted:

To ty do gniazd masz 1,5 :?: Nawet u mnie wykonywana instalacja w latach 60. alu jest zrobiona 2,5 również do żyrandoli.

Co do B16 na 1,5 to dla mnie nie jest jakaś rażąca nieprawidłowość, obciążalność długotrwała 1,5 jest w okolicy 15 A.

Nie widzę u ciebie mostka szyny zerowej z szyną PE, więc wygląda na to że masz TN-S ;) A co do tego koloru brązowego na zerze to lepsze to niż niebieska lub żółto-zielona faza, ale oczywiście sam bym to zmienił. Ja nigdy nie ufam i zawsze sprawdzam próbówką czy niebieski, biały lub żółto-zielony to faktycznie zero i PE :P
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Re: Odp: Rozdzielnice

Postprzez Whites86 » 6 maja 2014, 19:41

elektryk napisał(a):
MercuryFenix napisał(a):To nie ja zakladalem, ale już kupiłem nowa :)

U mnie jest gorzej ;) Cała chałupa, pomieszane alu z miedzią w rurkach stalowych oraz wtynkowo jest podpięta pod jednego esa B20 ;) Oczywiście wszędzie 2 żyłowo, w rurkach wymienić się da, ale w tynku szkoda rozkuwać bo jest położona gładź :twisted:

To ty do gniazd masz 1,5 :?: Nawet u mnie wykonywana instalacja w latach 60. alu jest zrobiona 2,5 również do żyrandoli.

Co do B16 na 1,5 to dla mnie nie jest jakaś rażąca nieprawidłowość, obciążalność długotrwała 1,5 jest w okolicy 15 A.

Nie widzę u ciebie mostka szyny zerowej z szyną PE, więc wygląda na to że masz TN-S ;) A co do tego koloru brązowego na zerze to lepsze to niż niebieska lub żółto-zielona faza, ale oczywiście sam bym to zmienił. Ja nigdy nie ufam i zawsze sprawdzam próbówką czy niebieski, biały lub żółto-zielony to faktycznie zero i PE :P

ale zapominasz o tym że bezpiecznik B16 nie wyłącza przy 16A ;) bo wyłączniki nadmiarowo prądowe posiadają współczynnik krotności prądu powodującego zadziałanie w wysokości 1,45 dla charakterystyki B ;) czyli wyrzuci dopiero przy obciążeniu dugotrwałym przekraczającym 24A :) czyli masz przekroczoną obciążalnośc o prawie 10A ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez elektryk » 6 maja 2014, 19:54

Zależy ile jest pod to podłączonych żyrandoli, jeśli nie biorą więcej niż 15 A to ok, gdy będzie zwarcie to i tak esa wyrzuci. Faktycznie gorzej gdyby pojawiło się jakieś przeciążenie w przedziale tych 10 A o którym wspomniał Whites
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne