bartek380V napisał(a):No generalnie jesli jest to modernizacja instalacji to napewno warto aluminium wymienic na miedziuche bo aluminium tylko czeka zeby sie poluzowac na stykach a takich przegladów z dokręcaniem zacisków , styków nikt w domach prywatnych nikt nigdy nie nie robi. Poruszę temat z innej beczki . Wyobrazmy sobie dom jednorodzinny zasilany napowietrznie jednofazowo np poprzez ASXSn 2x16mm2 . Ile liczników mozna podłaczyc (kazdy zabezpieczony S301 C-25A) aby nie przegrzać pionu i przyłacza ?
bartek380V napisał(a):Witam. Mam do wymiany instalacje elektryczna w domku wielorodzinnym. Instalacja jest ogolnie w zlej kondycji. Wlasciciel chce zeby od licznika wymienic mu cala instalacje. Pionu nie chce zmieniac mimo ze powinien bo reszta wlascicieli sie nie zgadza. Mozna owszem zglosic rozplombowanie licznika i wymienic kable ale problem jest taki ze pasuje zdobyc przewod ochronny ktorego tam nie ma. Siec dziala w ukladzie TN C . Czy energetyka przy plombowaniu licznika bedzie chciala pomiary tej instalcji ? Zobacza nowe kolory zyl i szybko sie zorientuja co bylo grane. Ja najchetniej wymienilbym wszystko. Facet chce zeby wymienic mu tylko za licznikiem zeby za duzo nie kosztowalo a bylo dobrze. Co sadzicie o tym ? Czesciowa wymiana instalacji (pierwsza puszka za licznikiem) raczej nie wchodzi w rachube . Widzialem juz takie instacje wymieniane bez rozplombowania licznikafacet szuka piewszej puszki przed licznikiem i robi swoje a bolce w gniazdkach czekaja na podlaczenie kiedy juz wymiania szfke na licznik. I jak tu maja wyjsc jakiekolwiek pomiary ?
bartek380V napisał(a):no sprawa jest taka ze gosc chce wymienic wszystko po liczniku a pion zostaje stary, przewodu ochronnego brak. musze zglosic wymiane instalacji. Nie sadze ze to przejdzie. jutro pogadam z gosciem ze albo robimy wszystko od podstaw jak zdobedzie kase lub zapominamy o sprawie . Musze wszedzie dac przewod ochronny bo musi byc RCD itd. Nie wyobrazam sobie zeby nie dac przewodu PE . oczywiscie musze dac PE. jak zglosze wymiane instalacji to chca pomiary tak powiedzial mi gosc ktory jest w temacie. Energetyka dla spokoju chce wtedy protokol i temat juz dalej jest znany. Musi byc nowa rozdzielnia . Bedzie to kompletna wymiana instalacji odbiorczej.
bartek380V napisał(a):no wiec bylem zobaczycrobote i sprawa jest taka dom blizniak zasilany wspolnym pionem, lata budowy domu to 1978, instalacja miedz i aluminium. Uklad TN C ,facet chce wymienic instalacje za licznkiem. Licznik jest w srodku . Instalacja jest w oplakanym stanie. problem w tym ze wszedzie trzeba 3 przewody i nie ma gdzie podlaczyc PE. gdyby to byl TT to bym podlaczyl do uziomu PE i tyle bo Roznicowka zadziala. W TNC musze uziemic legalnie PEN przed licznikiem. Zerwanie plomby wymaga ponownych pomiarów ktore nie wyjda bo nie mamy PE bo nikt nie odwazy sie zrobic mostka poniewaz w razie braku PEN jest lipa. Uziemiac za licznikiem nie chce bo to dalej prowizora a gosc uparcie nie chce sie zgodzic na wymiane Pionu i zrobienia nowego zlącza przedlicznikowego. Gosc chce nawet zrobic pierwsze instalacje wewnatrz. Nie wiem czy robic instalacje wewnatrz i jej nie podlaczac do momentu wymiany złacza licznikowego . przeciez to bez sensu jesli bedzie mial nowa instalacje i nie bedzie w iej pradu. NIe mamy przewodu PE jesli gosciowi cos sie stanie w razie przebicia to RCD zadziala a ja moge miec klopoty ze podlaczylem mu instacje bez pomiarów i bez Przewodu PE
Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość