mateusz napisał(a):Też je bardzo lubię, ale lepiej chyba dla bezpieczeństwa zamontować nowy stylizowany przełącznik obrotowy, taki kosztuje ponad 100zł

leon0785 napisał(a):Doc montaż takiej staroci w domu to nie jest dobry pomysł

Dlaczego mam wyrzucać niepotrzebnie pieniądze na nowy stylizowany włącznik obrotowy, skoro mam już taki w bdb stanie, tylko że stary ? Obudowa nie jest uszkodzona, zatem spełnia swoją rolę - chroni przed porażeniem, styki nie są wypalone ani utlenione, dlatego również rolę łączeniową spełnia ten włącznik bez żadnego problemu. Pozatym przy obciążeniu dwiema lampami LED na GU10 to taki włącznik nigdy sie nie zepsuje. Może komuś takie włączniki się nie podobają, jednak ja je bardzo lubie, jak dla mnie lepiej sie prezentują od tej współczesnej tandety, pozatym są wykonane dużo solidniej. Wiadomo że u kogoś bym takiego czegoś nie zainstalował, ale w swoim pokoju dlaczego by nie, mogę ze spokojem wziąć na siebie odpowiedzialność za instalacje z tym obrotowym włącznikiem jak i wspomnianym w innym wątku włącznikiem kołyskowym bo mam pewność, że nikomu nic sie nie stanie

Moim zdaniem włączniki powinno się wymieniać gdy są wyeksploatowane, ewentualnie jak się komuś nie podobają, sam wiek to nie jest żaden argument za wymianą.