Elementy starych instalacji elektrycznych

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Elementy starych instalacji elektrycznych

Postprzez OUKS340 » 3 marca 2022, 02:19

Fajny transformator dzwonkowy. Zapewne z lat 50/60tych.
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez PKPENK » 1 kwietnia 2023, 16:39

Stary włącznik :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PKPENK

Zdjęcia: 3

Postprzez galad » 1 kwietnia 2023, 18:52

Wygląda jak włącznik z np koca elektrycznego/ poduszki elektrycznej, gdzie można sobie ustawić za jego pomocą intensywność grzania.
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez DarekG » 2 kwietnia 2023, 19:33

Mój tata miał kiedyś chyba właśnie koc elektryczny (dokładnie nie pamiętam), ale pamiętam taki sam włącznik :)
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez qba » 29 września 2024, 20:50

Tak, to stary włącznik nad wanną.
Obrazek
Obrazek
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mateusz » 2 października 2024, 16:51

:o Ja wiem, że kiedyś były trochę inne standardy bezpieczeństwa ale to już naprawdę niebezpieczne rozwiązanie... Może załączał jakąś oprawę na ścianie nad wanną :?: Z tego co widzę, to wanna jest ustawiona w bardzo wąskiej wnęce więc pewnie miała osobne oświetlenie... Już gdyby w tym miejscu dano chociaż hermetyczny włącznik, taki z gumką na klawiszu to można by powiedzieć, że starano się zachować jakieś pozory bezpieczeństwa :roll:
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez qba » 2 października 2024, 17:30

mateusz napisał(a)::o Ja wiem, że kiedyś były trochę inne standardy bezpieczeństwa ale to już naprawdę niebezpieczne rozwiązanie... Może załączał jakąś oprawę na ścianie nad wanną :?: Z tego co widzę, to wanna jest ustawiona w bardzo wąskiej wnęce więc pewnie miała osobne oświetlenie... Już gdyby w tym miejscu dano chociaż hermetyczny włącznik, taki z gumką na klawiszu to można by powiedzieć, że starano się zachować jakieś pozory bezpieczeństwa :roll:

Wlaśnie żadnej oprawy tam nie było nad wanną, a może kiedyś była, tylko została zlikwidowana, a przewody zagipsowane. W ogóle to raczej łazienka została wydzielona z fragmentu korytarza, stąd ten nietypowy rozmiar i umieszczenie wanny, a włacznik mógł służyć do jakiegoś punktu światła zlikwidowanego przy okazji budowy łazienki, tylko nikomu się nie chciało go demontować.
qba

Postprzez galad » 5 października 2024, 11:44

To wanna w jakimś opuszczonym budynku? Jednak abstrahując od tego, ja jak widzę gdzieś takie stare włączniki w różnych dziwnych miejscach zawsze je włączę/wyłączę. W 90% przypadków nic się nie dzieje, ale kilka razy zadziałały i w większości to jakieś zapomniane oświetlenie zewnętrzne budynków.
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez qba » 5 października 2024, 14:13

Budynek był zamieszkany, to jednorodzinny klocek z lat 60/70, włacznik nie działał, nawet nie wiem, czy miał napiecie. Zdjęcie jest sprzed 14 lat, odnalazłem w starym e-mailu.
qba

Postprzez mateusz » 6 października 2024, 10:13

W ogólniaku, do którego chodziłem w Olsztynie (budynek z przełomu lat 60/70, nie jestem pewien czy to nie była szkoła wybudowana w ramach akcji 1000 szkół na 1000-lecie państwa polskiego ale chyba jednak powstała zaraz po tej akcji) w niektórych salach były właśnie takie włączniki umieszczone nisko nad posadzką pod tablicą , czasami z boku tablicy. W jednym miejscu były nawet chyba dwa takie włączniki. Do dzisiaj nie wiem do czego mogły służyć, oświetlenie sali lekcyjnej (podwieszane podwójne belki na świetlówki bez kloszy z charakterystycznymi boczkami w kształcie jakby trapezu z lekko zaokrąglonymi podstawami) załączało się włącznikami przy wejściu. Raz nawet jeden z nauczycieli na lekcji zastanawiał się do czego mógł służyć ten włącznik bo nic się nie załączało. Później wymieniono instalację elektryczną na nową w całym budynku i też pojawiły się nowe włączniki przy tablicach (w "duetach" z gniazdkiem) ale już na normalnej wysokości, załączały oprawę na pojedynczą świetlówkę z odbłyśnikiem kierującym oświetlenie jakby na bok, na tablicę na ścianie.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne