Transformator separujacy super by było mieć ale brak miejsca. W sumie chodziło by mi o najprostsze zabezpieczenie, myślałem najpierw o załączaniu stycznikiem, i coś takiego jak EMO, ale to trochę chyba byłby niepotrzebny przerost w konstrukcji

.
Będzie to taki panel wmontowany w biórko. Właśnie co do różnicówki, najchętniej bym ją zamontował, ale wyczytałem w necie że w w instalacji TN-C bez przewodu PE nie montuje się róznicówek,bo one potrzebują do poprawnej pracy dodatkowego przewodu PE a u mnie jest jedynie zerowanie, mieszkam w bloku i o jakiejkolwiek przeróbce nie ma mowy w postaci dokłądania przewodu

, ale po topologii instalacji, jak patrzałem to przecież te oba przewody zerujacy i PE łączą się na szynie zerującej, wiec niby OK, ale no właśnie tu jestem w kropce. Eskę bym zastosował gdyby jednak nie można było tej różnicówki montować, podobno są szybsze i mają lepszą czułość niż typowe bezpieczniki topikowe i automatyczne, mam w mieszkaniu automatyczne i dodatkowo miałaby ograniczać prąd na stanowisku do 4-5 A bo instalacja u mnie jest na 10A.
W sumie Telewizory uruchamiam przez żarówkę 200W, nieraz mnie uratowała od uszkodzenia tranzystora w przetwornicy i innych fajerwerków , jak i świetnie naprawia się inne zasilacze impulsowe na tym:mrgreen: Ale zastosowanie czegoś takiego to rzeczywiście nie głupi pomysł na stanowisku, mam 2 stateczniki rtęciowe po 250W, czy one mogły by posłuzyć też za zabezpieczenie przeciwzwarciowe, tylko kwestia spadku napięcia jaki by był na tym, ale to już bym przetestował sam, najwyżej po statecznikach zamontował bym woltomierz panelowy żebym mógł obserwować spadek napięcia, poza tym właśnie chciałbym zamontować gniazdka z "bolcem" ale w sumie kwestia tej instalacji, bolec bym podpiął pod zerowanie też, sam się dziwię że jeszcze nie robili instalacji 3przewodowych choć w bloku którym mieszkam jest z roku 88, wiec już późny PRL

wiec już chyba takie instalacje były stosowane wtedy
tak to wygląda ta wnęka, na razie tymczasowe rozwiązanie, z listwą rozdzielająca

W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...