amisiek napisał(a):Kup ściemniacz dużej mocy z miękkim startem i użyj żarówek halogenowych na 12V. Wtedy żarówki wymieniasz co kilka lat. Sprawdziłem empirycznie, żyrandol z halogenami 12V 20W (10 sztuk) świecił ponad 15 lat i nadal mam w nim 8 oryginalnych żarówek. Teraz jest załączany na chwilę, bo główne oświetlenie mam w MH. Jako szybkie światło, żarówki są nieocenione.
amisiek napisał(a):Kup ściemniacz dużej mocy z miękkim startem i użyj żarówek halogenowych na 12V. Wtedy żarówki wymieniasz co kilka lat. Sprawdziłem empirycznie, żyrandol z halogenami 12V 20W (10 sztuk) świecił ponad 15 lat i nadal mam w nim 8 oryginalnych żarówek. Teraz jest załączany na chwilę, bo główne oświetlenie mam w MH. Jako szybkie światło, żarówki są nieocenione.
Elektroservice napisał(a):amisiek napisał(a):Kup ściemniacz dużej mocy z miękkim startem i użyj żarówek halogenowych na 12V. Wtedy żarówki wymieniasz co kilka lat. Sprawdziłem empirycznie, żyrandol z halogenami 12V 20W (10 sztuk) świecił ponad 15 lat i nadal mam w nim 8 oryginalnych żarówek. Teraz jest załączany na chwilę, bo główne oświetlenie mam w MH. Jako szybkie światło, żarówki są nieocenione.
W tej chwili mam w pokoju świetlówki, neony oraz diody LED (jako nocne) i nie zamierzam już wracać do halogenów
Twój pomysł jest dobry, tylko, że rozwiązuje jedynie problem częstego przepalania się żarówek, natomiast pozostałe problemy takie jak nierównomierne oświetlenie i zamulające światło pozostają, tak więc to nie jest rozwiązanie dla mnie, jako osoby która nie akceptuje światła poniżej 4000K (a najlepiej 6000-6500K).
MercuryFenix napisał(a):Elektroservice napisał(a):amisiek napisał(a):Kup ściemniacz dużej mocy z miękkim startem i użyj żarówek halogenowych na 12V. Wtedy żarówki wymieniasz co kilka lat. Sprawdziłem empirycznie, żyrandol z halogenami 12V 20W (10 sztuk) świecił ponad 15 lat i nadal mam w nim 8 oryginalnych żarówek. Teraz jest załączany na chwilę, bo główne oświetlenie mam w MH. Jako szybkie światło, żarówki są nieocenione.
W tej chwili mam w pokoju świetlówki, neony oraz diody LED (jako nocne) i nie zamierzam już wracać do halogenów
Twój pomysł jest dobry, tylko, że rozwiązuje jedynie problem częstego przepalania się żarówek, natomiast pozostałe problemy takie jak nierównomierne oświetlenie i zamulające światło pozostają, tak więc to nie jest rozwiązanie dla mnie, jako osoby która nie akceptuje światła poniżej 4000K (a najlepiej 6000-6500K).
Strzelam, wszystko zimna barwaJa w oświetleniu pokoju mam tylko 3 żarówkową czarną podwieszaną oprawę polampu... nie pamiętam typu poprostu miałem do niej sentyment ona daje mi Ciepłe światło w zimne dni,
a na szafkach miałem 2 belki z T12 6500k jako oświetlenie pośrednie, w ciepłe dni
a teraz mam 2 belki OSOm 120 z rurkami T8 DAYLIGHT no name, ale nie często ich używam, jedynie jako nastrojowe
nad drzwiami planuję założyć jeszcze oprawę ELGO AWF8 ze statecznikiem magn. nie tak jak w oryginale układ awaryjny. jedynie jako ozdoba :>
Powrót do Nowe oprawy oświetleniowe wewnętrzne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości