Ciekawe, czekam zatem na skany / fotki. Ja gdzieś mam schowaną broszurę chyba z Muratora lub podobnej gazety, ale już z późniejszego czasu, bo z jesieni 2000r, gdzie są ładnie opisane kompakty Philipsa, w tym nowe na tamten czas elektroniczne SLki i Ambiance w "pomniejszonej formie". W takich gazetach podobnych artykułów było z pewnością wiele, te sprzed 1990r są szczególnie ciekawe, stąd czekam na skany i fotki.
Co do rzemieślniczej produkcji i z innych lokalnych zakładów, to jest to ciekawy temat, tego typu realizacje kojarzyłem zwykle m.in ze wspominanymi już latarenkami adresowymi lub ogrodowymi, a okazuje się, że produkcja rzemieślnicza dotyczyła w takim samym stopniu również innych modeli opraw oświetleniowych, praktycznie dla każdego zastosowania i na wszystkie dostępne źródła światła. Tak samo interesującą zagadką są nieznane stare oprawy uliczne, których wiele fotek pojawiało się w odpowiednim wątku. W tym przypadku rzemieślnicze konstrukcje też spotykałem, np. keksówki na mixa, oświetlające bramy, czy podwórko

Przykładem jest ta oprawa w Katowicach:
https://goo.gl/maps/zTvi5U7Hbjk91h9n9 (tu w środku na zdjęciu widać zwykłą żarówkę akurat)