Pierwszy raz widziałem taką oprawę u mnie w szkole średniej, to była wersja 1X20, która zamontowana była w gablocie z eksponatami w pracowni elektotechniki (dodam,ze na suficie wisiały OPS, były to moje ulubione oprawy w tej szkole). Niedługo później uzbierawszy trochę kasy niezwłocznie sobie ją kupiłem, została powieszona u mnie w pokoju nad drzwiami

Nie pamiętam, czy wersja z rastrem miała inny symbol, niż BN (choć w ramach pracy dyplomowej takie w szkole zakładałem), ale faktycznie boczki do tych opraw się różnią. Na bazie wersji pojedynczych powstała również oprawa BNK, różniła się tym,że miała klosz pryzmatyczny, który był zahaczany za boczki. Pierwsze wersje BNów miały pomontowane dławiki ELGO,później przez długie lata były w nich HELVAR-y ( prawie bezgłośne ) , a w ostatnich wersjach z racji połączenia FARELa z Philipsem były oczywiście Philipsy. Przez te lata także ewaluował sposób montazu osłony komory osprzętu, najpierw były białe pokrętła , jedno, lub dwa, w zależności od długosci oprawy, później w tych samych miejscach wkręcało się śrubki, a obecnie osłonę te się wciska.Oprawa jedna z najprostszych, ale solidna.
Brak czasu....