przez qba » 17 września 2008, 15:24
Ja tez miałem taką oprawę w łazience, a klosze to ciągle w niej zmieniałem. Pierwotnie był biały i kulisty. Potem taki porowaty, kanciaty, jak ze zdjęcia Doca, jeden z najpopularniejszych rodzajów, także cioś takiego kryształowego, co wyglądało jak WOW, oraz całkiem przezroczysty podłużny. Długo tez oprawa była bez żadnego klosza, z różową żarówka SOFT, ale nie Phillipsa, a Polamp Pabianice, która kupiłem w 1997r, razem z dwoma niebieskimi tego rodzaju. Tego typu kloszy miałem mnóstwo, najwięcej takich jak Doc, któregoś dnia zmieniłem wszystkie stare mleczne kule na klatce schodowej na takie właśnie klosze i od razu zrobiło się jaśniej. Miałem też całkiem kuliste klosze porowate, spłaszczone kule(mleczną i porowatą do WOS 60 i mleczną do Wos 100 (nie widziałem większej płaskiej i porowatej, ale niewykluczone, że występowały) Kilka kloszy podłużnych porowatych oraz przezroczystych (mlecznego nie miałem) i taki dziwny, jakby w kształcie gruszki, do WOS 100. Był u mnie w piwnicy, dopóki nie wkręciłem w oprawę mlecznej 200tki i na nią się nie mieścił. Oraz podobnego kształtu (do 60), ale z takim małym cypelkiem na czubku.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku