Klasyczne oprawy świetlówkowe

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych używanych do oświetlenia wnętrz, których produkcji zaprzestano

Re: Klasyczne oprawy świetlówkowe

Postprzez robert03 » 19 września 2014, 16:43

Nie wiem dokładnie jakie tam są rury. Prawdopodobnie siedzą tam 2x PILA T12 40W Daylight albo coś starszego.
Oprawa ma już swoje lata i jej wiek datuję na mniej więcej rocznik 1974. Jest w doskonałym stanie bo znajduje się w zapomnianym pustym małym pomieszczeniu magazynkowycm które nie jest do niczego wykorzystywane.
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez Utilizer » 22 września 2014, 16:44

mateusz napisał(a):To są chyba OKZ :) Problemem w nich czasami występującym było pękanie w narożnikach... Skąd się to brało nie mam pojęcia...

Same nie pękało... po prostu to wrażliwe miejsce łatwo uszkodzić

To teraz bardzo fajne klasyki ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez toomm40 » 23 września 2014, 10:01

a ja dorwałem ciekawą lampkę polskiej produkcji ze świetlówką kołową 22 watt Polampu.
co ciekawe, na oprawie jest napisane 1x20 watt - a nie 22 watt i statecznik zamontowany w oprawie jest również dla rury 20 watowej.
prąd pracy dla rury 20 watt to 0,38 A , natomiast dla kołowej 22 watt to 0,40 A , więc różnica nie jest wielka, jednak w czasie zapłonu widać ,że lepszy byłby dedykowany dławik dla 22 watt .
oprawa jest dość ciężka , dużo waży gruby , szklany klosz.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mam dedykowany statecznik , chyba podmienię go w tej oprawie , wówczas świetlówka będzie odpowiednio dociążona

Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Lampka » 23 września 2014, 11:14

Lepiej nie podmieniaj - przynajmniej zachowasz oryginalny osprzęt i podłączenie w tej jakże rzadkiej i klasycznej oprawie :) Jednak polska myśl techniczna potrafiła być ciekawa.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez toomm40 » 23 września 2014, 12:28

no ale zastanawia mnie fakt nieprecyzyjnego opisu na samej oprawie , nie ma bowiem świetlówek kołowych 20 watt . ciekawe, dlaczego tak ją opisał producent
mogli wsadzić dławik 20 watt , ale opisać jako oprawę dla rur 22 watt .
a statecznik warto by jednak wymienić , podczas zapłonu widać ,że świetlówka ciężej odpala
toomm40

Postprzez Utilizer » 23 września 2014, 12:43

Ja tego nigdy nie widziałem a ty dorwałeś taką nową :P
Fajna oprawa ale byłaby ładniejsza bez tej osłonki wokół klosza - a zamiast tego cały klosz ze wszystkich stron szklany jak w plafonierach P :P
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez toomm40 » 23 września 2014, 12:55

zupełnie nowa może nie jest , ale rzeczywiście stan bardzo dobry.gdyby nie było tej metalowej osłonki, to więcej światła by dawała ;)
toomm40

Postprzez robert03 » 25 września 2014, 12:37

Utilizer napisał(a):
mateusz napisał(a):To są chyba OKZ :) Problemem w nich czasami występującym było pękanie w narożnikach... Skąd się to brało nie mam pojęcia...

Same nie pękało... po prostu to wrażliwe miejsce łatwo uszkodzić

Też tak myślę. Wielu monterów obchodzi się z oprawami jak z kowadłem. To nie są pasjonaci jak my tu na forum. Wymiana świetlówek to dla wielu kolejna żmudna robota, "kara za grzechy". Jak nie idzie po dobroci to trzeba pierd.... i pójdzie.
Jeśli ktoś potrafi połamać klosz od Famora to naprawdę trzeba mocno chcieć. Często klosze są zrzucane na ziemię bo się nie chce z drabiny zejść. No i wtedy są dziury....
Właśnie teraz mam ekipę w pracy która wymienia mi w hali źródła sodowe na MH w starych oprawach ORPE. Jak by mogli to by to wszystko w nogi traktowali... i taka robota za karę. Trzeba wejść, zejść oprawę szmatką przetrzeć, klosz zdjąć, ptrzetrzeć.... kto to w ogóle wymyślił. Stare oprawy wycierać i wymieniać źródła ? Najlepiej wyrzucić te oprawy i kupić nowe. A w ogóle to po co wymieniać skoro świeci...? A że pomarańczowo ? :-).
robert03

Postprzez mateusz » 25 września 2014, 15:42

Te oprawy z Domu Technika to Famory ? Ogólnie bardzo dobrze, że się jeszcze tam zachowały, chociaż ciekawe jak się spisują zimą bo to nie są raczej oprawy przeznaczone na zewnątrz... Dawniej w takich miejscach bardzo często wieszano oprawy świetlówkowe ale działające dzisiaj i to do tego wszystkie świetlówki nie należą do częstych widoków...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez robert03 » 26 września 2014, 18:12

Zaadoptowałem klosz Famora do podstawy innej oprawy. Jest trochę za wąski ale przy odrobinie starania się udało.
Oto efekty:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
robert03

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Klasyczne oprawy oświetleniowe wewnętrzne