przez CDM » 5 lutego 2013, 23:08
Takie drżenie światła jednej ze świetlówek przy zastosowaniu tego statecznika się zdarza, zazwyczaj po jakimś czasie od włączenia się to uspokaja, zjawisko to dotyczy chyba tylko rur T8, używałem tych stateczników dość dużo w oprawach BMKs i występował ten sam problem. Trudno powiedzieć, może to faktycznie wina kondensatora antystroboskopowego 3,7 mikro.. Rzeczywiście, ten układ połaczeń, jaki jest pokazany na stateczniku jest prawidłowy i po podłączeniu, jak jest narysowane, działa normalnie. Nigdy nie rozbierałem tego statecznika, ale wydaje mi się,że styk 4-ty i 5-ty są ze sobą wewnątrz połączone ze sobą.. Będę musiał jeden taki dławik poświęcić, żeby to sprawdzić..mówi się trudno..Ale robiłem też czasem tak,że całkowicie pomijałem te dwa ostatnie zaciski, wykorzystując trzeci, jako normalne wyjście ze statecznika i zawsze to działało. Jeśli przy oryginalnym, przedstawionym na rysunku układzie połączeń cokolwiek stało się świetlówkom, proponuję ten dławik oddać na złom, bo niestety, niejedną rurę już spaliłem w wyniku zwarć wewnątrz tego typu dławików.
Brak czasu....