Elektroservice napisał(a):A nie da rady dwóch stateczników 20W tam upakować ? Przynajmniej będziesz miał niezależne 2 układy zasilania rur.
Montaż dwóch stateczników FL-2000 odpada, gdyż bym musiał dodatkowo przesunąć w inne miejsce dwa kondensatory, a to się wiąże z wierceniem kolejnych otworów (nie zamierzam z oprawy zrobić sitka). Chętnie bym zamontował dwa stateczniki i wtedy bym mógł je połączyć w układ stroboskopowy. Niestety pokrywa od osprzętu jest z byt wąska, aby wszystko upchać.
Ze względu, iż ten typ opraw jest mój ulubiony, a posiadam tylko jedną taką oprawę(OF 211 2*20) to bym wolał ją pozostawić w stanie oryginalnym (od przeróbek, się na razie wstrzymuję).
Po drugie do stateczników Polamp/Elgo w tej wersji(foto poniżej) nie mam zaufania. Moim zdaniem posiadają one wadę w mocowaniu rdzenia do obudowy. Po czasie użytkowania farba puszcza i powstaje luz między rdzeniem, a obudową statecznika przez co one buczą/brzęczą. Jedyna rada na to, obwiązać statecznik drutem, aby ścisnąć obudowę statecznika do rdzenia.
Ale najgorsze jest jak te stateczniki zaczynają dziwacznie skwierczeć/syczeć niestety ten efekt jest o wiele gorzej usunąć.
Oczywiście w trafiają, się takie serie tych stateczników, które mają 30 lat i działają bez głośnie.

Watt napisał(a):To jest niestety wada magnetyków, jak odpalam oprawę z magnetykiem, obraz w dekoderze DVB-T pikselizuje się

W statecznikach magnetycznych zjawisko występuje tylko podczas zapłonu świetlówki, a z statecznikami elektronicznymi jest o wiele gorzej, one cały czas emitują zakłócenia do sieci.
Na przykład żarówki kompaktowe markowe w domu mi zakłócają cały zakres fal długich i średnich w tunerze.
Czy masz w oprawie zmontowany kondensator odpowiedzialny za usuwanie zakłóceń?
Wina u ciebie najprawdopodobniej leży w instalacji antenowej lub tunerze DVB-T.