Oprawa typu OR

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych używanych do oświetlenia wnętrz, których produkcji zaprzestano

Re: Oprawa typu OR

Postprzez suchy » 20 listopada 2012, 17:03

Ale debil ze mnie, ciemniak i ślepota. :oops: Typowe dziecko neostrady, żadnej koncentracji i cierpliwości. Czyli ceny od 100 do 200 zł. Natomiast wg innego źródła w 73 roku zarabiało się ponad 2000 zł., czyli wniosek taki leci, że ta szkarada była za droga w stosunku do tego jaka była. :geek:
suchy

Zdjęcia: 20

Postprzez Lampka » 21 listopada 2012, 21:24

Ja też ORy kojarzyłem w różnych miejsc. W moim gimnazjum prawie wszystkie klasy były i nadal są oświetlone nimi, podobnie niektóre korytarze. Świeciły też w przedszkolu, do którego chodziłem (pamiętam). Jednak tam zrobiono od tego czasu remont. Rzuciło mi się też w pamięć, jak jedna wisiała w kościele Wszystkich Świętych, w Gliwicach, niedaleko wejścia, ale albo była bardzo wysoko, albo rzeczywiście miała mniejsze pierścienie, niż te najczęściej spotykane ;) Niestety też od wielu lat już jej nie ma.
Jak czasem przejeżdżam koło tego gimnazjum, do którego chodziłem, to widzę, że one nadal tam są i dziwię się, że nie powkręcali tam np. kompaktów. Dają bardzo mało światła.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Utilizer » 21 listopada 2012, 21:47

Lampka napisał(a): nadal tam są nadal tam są nadal tam są nadal tam są nadal tam są

Zginąłbym w tej szkole... :roll:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez suchy » 21 listopada 2012, 21:49

Ale chyba powkręcają, bo już żarówek niet. ;) U mnie wszędzie od przedszkola do licuem były już komunistyczne świetlówy, dające nieprzyjemne światło itd. OR nie pamiętam, zostały wyeliminowane i słusznie na rzecz ekonomiczniejszego oświetlenia. Można sobie policzyć ile więcej kasy w skali roku na taką szkołę wpiedzielały żarówki w takich OR , a ile świetlówki.
suchy

Postprzez Utilizer » 21 listopada 2012, 22:01

suchy napisał(a): komunistyczne świetlówy, dające nieprzyjemne światło itd.

Może światło z T12 765 nie jest najlepsze, ale to mistrzostwo w porównaniu do żarówek w OR, albo badziewnych kompaktów. Jest u mnie w LO jedna klasa gdzie uchowały się oprawy na żarówki 150w i to jest tragiczne... ciemno i ponuro
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez JeD » 21 listopada 2012, 22:10

Utilizer napisał(a):
suchy napisał(a): komunistyczne świetlówy, dające nieprzyjemne światło itd.

Może światło z T12 765 nie jest najlepsze, ale to mistrzostwo w porównaniu do żarówek w OR, albo badziewnych kompaktów. Jest u mnie w LO jedna klasa gdzie uchowały się oprawy na żarówki 150w i to jest tragiczne... ciemno i ponuro

W przedszkolu w Nałeczowie były do roku 2008r.- prawie wszędzie- potem zastapiono je świetlówkami liniowymi 4x18w. w rastrach, pamietam że 3/4 zawsze ich świeciło, nigdy wszystko :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez suchy » 21 listopada 2012, 23:45

Rastry przy tych komunistycznych świetlówach to jak odrzutowiec przy kukurużniku. Ale z drugiej strony patrząc na OR, to jak ianczej zrobić lampe, która się nie stłucze jak uczniowie w przypływie fantazji zaczną rzucać plecakami. :P A jednocześnie lampę, która będzie chroniła żarówkę przed zbiciem i rozpraszała światło. Świeciły tylko w dół. Ale jej ,,klosz " z tworzywa też był przepuszczalny. Cóż... Jakie czasy taka lampa, z tego co obserwuję, to wszystko co było produkowane w PRL było kompromisem pomiędzy ceną, użytecznością, trwałosćią i łatwością produkcji. Generlanie stawiano na ilość, więc mamy miliony bloków z wielkiej płyty, małych fiatów, które mimo wad służyły i służą bo najważnijesze SĄ!

Mam rację?
suchy

Postprzez qba » 22 listopada 2012, 03:56

W moim ogólniaku OR były za moich czasów tylko w magazynie pracowni do fizyki, 4 szt, choć wcześniej wisiały we wszystkich klasach i na korytarzach, jakoś do lat 80, potem założyli tam dwururowce 2x40w. Przed OR w całej szkole były mleczne kule. Obecnie od ok. 10 lat są tam rastrowe oprawy Elgo 2x36w. W trzecim z kolei LO gdzie chodziłem jeszcze były 2 sale lekcyjne z OR na dość długim zwisie i z rastrami w kolorze beżowym. W jednej były 40tki i 25tki.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mirror » 26 lipca 2013, 21:03

Obrazek
Jedna ze szkół u mnie w mieście lata 80-te
Wielbicielka rtęci.
mirror