Post przeniosłem z wątku "Parę pytań do profesjonalistów" i nieco zmodyfikowałem, uzupełniając o swoje najnowsze ustalenia.Mam zestaw kilku pytań odnośnie tych plafonier, bardziej jeśli chodzi o ich starsze wersje, pamiętające jeszcze starą nazwę zakładu w Wilkasach - ZAOS:
a) Czy wiadomo, od którego dokładnie roku je produkowano, szczególnie te w wersji z bielonymi kloszami kwadratowymi?
b) Czy te kwadratowe białe klosze dawano też do opraw na dwie oprawki, czy do nich już dołączano wyłącznie klosz prostokątny?
c) Przez ile lat nie ulegały żadnym zmianom wizualnym (np. kształt klosza, rodzaj jego mocowania czy kolor stempla) i czy da się rozpoznać po czymś orientacyjny rocznik?
d) Do którego roku były sygnowane przez "ZAOS", a kiedy zastąpiło go logo "POLAM-Wilkasy"?
e) Czy klosze kwadratowe białe były na początku tylko matowe, czy od razu, jednocześnie i w identycznym kształcie robiono też błyszczące?
f) I czy w ogóle różne odmiany kwadratowego klosza były robione równocześnie tak jak np. klapy od stalowych łyżek, czy każda następna odmiana zastępowała poprzednią?
Co mam na myśli w ostatnim pytaniu - wiem, że istniało kilkanaście odmian kształtów klosza, włącznie z różnym materiałem. Wyczytałem w tym wątku, że były kwadratowe, okrągłe, kuliste, a w tych różnych kształtach występowały bielone (matowe), mleczne, (błyszczące), a także kryształowe przezroczyste, miodowe i białe. Zauważyłem jednak, że te najbardziej popularne, kwadratowe białe poduchy różniły się nieznacznie (poniżej dodałem rysunek ilustrujący te różnice):
1 - odmiana typowa, chyba najpopularniejsza. Mają lekko rozchylające się ku górze boczne ścianki o minimalnej wypukłości patrząc z boku, bardzo płynnie przechodzące w taflę poziomą od spodu. Tę odmianę widuję w zasadzie tylko matową, choć nie mam pewności czy któraś z błyszczących nie była identyczna w kształcie.
1a - wersja rzadsza, najbardziej kanciasta. Ma ścianki niby podobnie rozchylone, lecz płaskie (w widoku bocznym) i mniejszą obłość wokół dolnego rantu - tego rodzaju spotkałem tylko dwie sztuki i obydwie błyszczące.
1b - jest też trzecia odmiana, o obłości podobnej jak typ 1, lecz bardziej pionowych ściankach bocznych. Ten kolejny wariant jedynki również tylko w połysku widziałem, jak 1a.
2 - są też klosze węższe, o ściankach bocznych podobnie wypukłych jak w wersji pierwszej. Te podobnie jak pierwsze, widuję zarówno w wersji matowej, jak i z połyskiem.
Moja teoria jest taka, że te dwa ostatnie typy (
1b i
2), to wersje już tylko z Wilkasów, albo w ogóle jakieś późniejsze zamienniki, a te najbardziej wyoblone, opisane jako pierwsze to wersja jeszcze z ZAOS-u - ale to tylko moja teoria. Nie wiem natomiast, czym może być ta druga, najbardziej kanciasta wersja (
1a) - jakaś przejściowa, czy najstarsza w ogóle? Ona wydaje się być (lub faktycznie jest) najszersza od spodu.