Ostatnio przy okazji modernizacji oświetlenia wpadła mi w ręce ciekawa oprawa oświetleniowa produkcji Famor na jedną żarówkę z trzonkiem E27. Próbowałem szukać o niej jakichś informacji, także na forum, ale bezskutecznie. Oprawa ma kształt mniej więcej kwadratu o boku ok.20 cm, wykonana jest z metalu, posiada symetryczne "boczki" mocujące klosz, z czego jeden z nich jest odkręcany na dwie śruby. Sam klosz jest wykonany z plexi lub podobnego tworzywa. Oprawa przypomina nieco znane świetlówkowce z kloszem, który również mocowany jest nieco podobnie. W tym przypadku w roli źródła światła wykorzystana jest zwykła żarówka w oprawce E27 mocowanej na skos. Kostka jest porcelanowa, obok niej znajduje się też zacisk uziemiający. Oprawa ma tabliczkę znamionową, ale niestety lata wiszenia na dworze sprawiły, że ciężko z niej coś więcej odczytać. Widać jedynie oznaczenie producenta i strzępki cyfr.
Data produkcji może być 81 lub 87 rok, o ile dobrze udało mi się rozszyfrować cyfry, a moc dedykowana żarówki wskazywałaby na 25W. Oznaczenie modelu nie zachowało się zbyt czytelnie, ale mam wrażenie, że zaczyna się od litery P lub PR.
Czy ktoś spotkał się z tym modelem oprawy Famora? I jaki realnie rocznik może to być? Czyżby było to coś na zasadzie famorowskiego odpowiednika plafonów P?
Wątek założyłem w dziale o oprawach wewnętrznych, ale równie dobrze może być to oprawa zewnętrzna, z resztą fakt wykorzystania jej jako świecącego numeru domu może sugerować jej dedykowane zastosowanie. Montaż wskazuje raczej na lata 80-te, co mniej więcej można było poznać po kołkach montażowych i śrubach.
Oto kilka fotek: