Ostatnio byłem na rekolekcjach wakacyjnych nieopodal Kielc

Przy okazji zrobiłem tam trochę fotek różnego oświetlenia, jakie znajduje się w ośrodku, gdzie byłem.
Generalnie wszedzie dominują oprawki dla PL-S 11w, polskiej produkcji, jest ich tam wszedzie pełno.

Takie klasyczne oprawki oświetlają korytarze, jako dodatkowe "nocne" oświetlenie.

W łazienkach znajduje się to:

Jednak w jednym miejscu, w małym przedsionku obok auli głównej, natknąłem się na coś bardzo ciekawego:

Jest to oprawa Osram Dulux EL Rondel - oprawa przeznaczona specjalnie pod świetlówki kompaktowe kołowe Circolux EL. Spotykana była ona bardzo rzadko, pierwszy raz tutaj miałem okazję widzieć ją zainstalowaną w jakiejś aplikacji. Wcześniej widywałem ją tylko w starych danych Osrama oraz gdzieś w internecie. Oprawa ta była produkowana od drugiej połowy lat 80-tych, ale jeszcze w latach 90-tych widocznie także była dostępna, w wersji dla świetlówek kompaktowych Circolux EL. Zainstalowano ją zapewne w 1995 roku, gdyż w komplecie z nią znajduje się taka właśnie kołowa świetlówka kompaktowa. W późniejszym czasie, jeszcze przed 2000 rokiem, opraw tych już nie produkowano, gdyż zastąpiła ją wersja Dulux Rondel dla PL-S 9w. Oto dokładniejsze zdjęcia tej rzadkiej, markowej oprawy:

Jest to specjalny projekt oświetleniowy pod kołowe świetlówki kompaktowe Circolux EL. W tamtych czasach na rynku istniał bardzo ograniczony wybór świetlówek kompaktowych, więc aplikacje tego typu bazowały głównie na klasycznych typach kompaktów, takich, jak np. takie właśnie kołowe Circoluxy.
Oto foty w akcji:

Oto Circolux EL z tej oprawy, z bliska

:

Z 18-sto letnim kurzem

:

Napis i kod daty:

Tak świeci:

A oto ta sama oprawa, ale z wymienioną już świetlówką - kulą, którą dałem na zamianę

Całą oprawę może też w przyszłości odzyskam.
Kula może nie jest oryginalnym żródłem światła, do jakiego przystosowana była oprawa, ale też jako tako się komponuje. Co ciekawe, w nadruku na oprawie, który przeczytałem, napisane było mimo wszystko, żeby stosować żarówki max 60w (pewnie na wypadek, gdyby ktoś wkręcił tam zamiast dedykowanego kompakta, zwykłą żarówkę

). Oto fotki z kulą (też Osram, ale z 2003 roku):

Teraz następne foty. Wejście do budynku, główne, oświetlone jest LEDami:

Na zewnątrz budynku znajdują się oprawy dla świetlówek 36w:

Widok z okna na ulicę, oświetloną stylizowanymi oprawami:

Stołówkę oświetlają tależe z kompaktami 2D, ponoć w wersji dwupinowej, czyli rzadkiej.

Oto kilka fotek oprawek z korytarzy.

'

Kaplicę oświetlają oprawy dla 3 żarówek. Oryginalnie wkręcone w nie były kompakty Osram Dulux EL 20w, z października 1995 roku, ale obecnie tylko w jednej oprawie wszystkie 3 kompakty są oryginalne. W pozostałych przynajmniej jedna, albo dwie są już wymienne.

Przed wejściem do kaplicy, przedsionek oświetla oprawa rastrowa 2x18w:

Duecik:

Aulę główną oświetlają świetlówki liniowe w rzędach (pod sufitem), a także oczka sufitowe z żarówkami refkeltorowymi Osram Concentra z sierpnia 1993 roku. W rzędach świetlówek pod sufitem, wszystkie nadal są sprawne i oryginalne.

Lampki, oświetlające scenę. Jeszcze 3 lata temu znajdowały się w nich kompakty Apollo, świecące różową dziadowską barwą, ale od tamtego czasu dawno wysiadły i teraz są tam żarówki.

Awaryjne oprawki dla 6w:

W niektórych pokojach i łazienkach znajdują się nowsze oprawy.