Whites86 napisał(a):byćmoże u Ciebie, u mnie tego nigdy nie było w sklepach , poważnie mowie zacząłem je szukać majac może 15 lat jak zobaczyłem je w jednym sklepie , przełaziłem po najróżniejszych hurtowniach i mieli kołowe ale tylko te na piny, tych z gwintem niemoglem dostać absolutnie nigdzie, to samo jest teraz te na piny - żaden problem, te na gwint nie ma nigdzie

barwe chciałbym 6000K ale to ma drugorzędne znaczenie
Wybierz się do Castoramy, albo jakiegoś marketu, tam masz tego bez problemu - ostatnio akurat widziałem

Na allegro i ogółem w necie aż się roi, jak poszukasz. Jakiś czas temu te kierownice były też marki Polux, choć ostatnio ich nie widziałem. Wszystko to już oczywiście jest na rurce T5. W sumie nie wiem, jak tego szukałeś - ja zawsze je widziałem pospolicie i wszędzie, jak inne "klasyczne" kompakty
Co ciekawe, dawniej, te Circoluxy mniej więcej do połowy lat 80-tych, występowały w wersji konwencjonalnej, a nie z elektroniką

Potem, w 1987 roku nabyly porzadne stateczniki elektroniczne, czyli taką formę, w jakiej je znamy. Do 2000 - 2001 roku produkowano je z rurką T9, natomiast od 2001 roku z rurką T5. Trzeba przyznać, że wersja z rurką T5 była dość trwała, przynajmniej na początku - u mojej cioci jedna taka świeci w kuchni już ponad 11 lat.