mateusz napisał(a):Ja szczerze mówiąc nie pamiętam już kiedy ostatnio widziałem żarówki w tak dużych ilościach w oświetleniu jakiegoś kościoła... Raczej we wszystkich kościołach, w jakich bywałem zastąpiły je kompakty.Nie zawsze wyglądało to estetycznie, zwłaszcza w zabytkowych konstrukcjach. W niektórych kościołach świetlówki kompaktowe pojawiły się jeszcze w latach 90, kiedy były one niemal całkowitą nowością....
jacekk napisał(a):...Potem zaczęły padać pojedyńcze sztuki (po około 2 latach) i pojawiały się najróżniejsze ich warianty od rurek 1U przez 2U, spiralki takie i owakie różnych kształtów i odcieni, świeczki komaktowe no i inne kalafiorki świecące, miszmasz pod koniec ich panowania był niesamowity.
Lampka napisał(a):Serio były tam wkręcone kompakty 1U ?
Ja żarówki Pila 15W w granatowym kartoniku z okienkiem kupowałem pod koniec 1999r. W Kołobrzegu kompakty w kościele po raz pierwszy chyba zastosowano w parafii św Krzyża. Pojawiły się wraz z nowymi żyrandolami i kinkietami jakoś pod koniec lat 90. Były to już kompakty w kształcie świeczki. W katedrze w centrum miasta kompakty zawitały później, ale nie od razu we wszystkich żyrandolach i kinkietach. Jeszcze długo po 2000r było tam sporo zwykłych żarówek. Kompakt (Osram Dulux EL 3U) dość wcześnie pojawił się w oprawie wiszącej nad głównym wejściem do katedry. Chyba jeszcze w latach 90. Gdy tą oprawę tam zamontowano ok 1993r, była w niej matowa 150tka Pila. Potem zwykła 100tka Pila z 2skrętką, a po niej zagościł właśnie ten kompakt.jacekk napisał(a):Lampka napisał(a):Serio były tam wkręcone kompakty 1U ?
Z tego co pamiętam na samym początku były tylko 1U. Wtedy takie kompakty były jeszcze mało spotykane, pamiętam że się napatrzeć za pierwszym razem nie mogłem na te kompaktyW tym samym czasie kupowałem żarówki PILA z okienkiem o mocy 15W
jacekk napisał(a):Lampka napisał(a):Serio były tam wkręcone kompakty 1U ?
Z tego co pamiętam na samym początku były tylko 1U. Wtedy takie kompakty były jeszcze mało spotykane, pamiętam że się napatrzeć za pierwszym razem nie mogłem na te kompakty![]()
Powrót do Instytucje publiczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości