W Gliwickiej katedrze oświetlenie jest w miarę dobre - prawie wszędzie świecą MH. Są zamontowane na kolumnach, w kilku oprawach z przodu kościoła, jedna jest też na wysoookim suficie i świeci pionowo na dół. Ołtarz oświetlają także MH. Jedyna wada jest taka, że wiele z tych MH na kolumnach ma różne barwy, bo wymieniane są dopiero jak się przepalą. Z tyłu i w przedsionku świecą kompakty i LEDy, a w gablotach małe świetlówki.
Wiele kościołów oświetlonych jest również przez kompakty typu SL. Takie widziałem np. w kościele św. Andrzeja w Zabrzu, w żyrandolach, podobnie w jednym z kościołów niedaleko Kołobrzegu (były to SL Comforty z 95 roku i w 2010 roku wszystkie świeciły, a były używane ciągle). SLki widziałem też w kilku kościołach w Częstochowie, a nawet na Jasnej Górze, w żyrandolach (zostały zdemontowane przy remoncie). Na Jasnej Górze były to w dodatku rzadkie SL*Reflector - SLki mające kuliste klosze do połowy przezroczyste. SLki były też np. w jednym z kościołów w Poznaniu oraz w kościele w Skorzeszycach (wieś pod Kielcami).
Poza tym np. Jasna Góra oświetlona jest przez MH, widziałem kilka opraw rtęciowych (np. w bramach wejściowych), miejscami świecą świeczkowe kompakty i żarówki.
Ogólnie SLki, kuliste i świeczkowate kompakty są i były najczęściej montowane w takich miejscach.
W Sosnowcu w jednym z kościołów widziałem też kilka lat temu podłużne żarówki typu OF, a także MIXy, wszystko to było wkręcone w kinkietach (obecnie są tam kompakty). Na suficie świeciła tam rtęć w stylizowanych oprawach, a ołtarz oświetlały świetlówki 40w.
Spróbuję coś pofocić, z resztą w najbliższym czasie jadę na tygodniowe rekolekcje do Kielc, to pofocę (jak wcześniej tam bywałem, to widziałem prócz SL, także inne klasyczne oświetlenie)

Instytut Teologiczny w Częstochowie oświetlają natomiast żarówki, świetlówki 20w oraz oprawy ścienno - sufitowe z kompaktami typu PL-S. W częstochowskiej archikatedrze jako główne oświetlenie służą żarówki 500w z gwintem E40 (w wiszących oprawach pomiędzy kolumnami), obecnie wkręcane są tam MIXy. Ołtarz oświetlają MH.
Mógłbym jeszcze tak dużo opowiadać