Widoczny niżej neon na szczęście zostanie zachowany

Jeden z dwóch neonów zostanie odnowiony i będzie świecić na elewacji nowego budynku, który powstanie w tym miejscu.

Tym drugim neonem zaopiekuje się znane nam Muzeum Neonów

Jeśli mogę wierzyć mojej pamięci, budynek przetrwał cały swój czas w niemal niezmienionej formie, co prawda zmieniały się stoiska i podział przestrzeni na dole i na górze, ale ogólnie konstrukcja jest taka sama. W latach PRL nigdy nie miał tak dobrego zaopatrzenia jak teraz, ale to akurat mnie nie dziwi.
Oświetlenie główne obu pięter hal sprzedażowych stanowią oprawy świetlówkowe obsadzone rurami T8, stateczniki klasyczne, elektromagnetyczne.

Oświetlenie w opłakanym stanie, wiele rur nie świeci od dawna, część opraw jest wyłączonych

Dominują rury T8 Polampu w barwie 765, niestety niektóre padnięte całkiem, zapłonniki również mają sklejone styki.

ale zdarzają się także 865 Osram, a także 765 Razno i 865 General Electric

Ku mojemu zdziwieniu są nawet rury w barwie podobnej do 640 i to wszystko T8. Dosłownie dwie sztuki T12 na cały sklep, reszta T8.

oprócz opraw widoczne są także wentylatory - Uniwersam nie miał klimatyzacji, ale wentylację i ogrzewanie miał dość sprawne

uchwyty na znaną nam już kamerę

i same kamery

Obejrzyjmy oświetlenie jeszcze raz

Jak wyglądały te oprawy czterdzieści lat temu? O, tak:

Ja pamiętam, jak to świeciło

W ogóle pamiętam lata świetności tego budynku, był to jeden z niewielu sklepów w Warszawie, gdzie stosowano kurtyny powietrzne, by hałas z zewnątrz nie wchodził do środka. Obecnie czasy świetności ma dawno za sobą, podobnie kawiarnia Astoria, która tam też się znajduje.