Dziś mam dla Was ciekawe, jak mi się wydaje zadanie. Otóż mamy ulepszyć oświetlenie w pewnej kwiaciarni.
W chwili obecnej mam tylko fotki z telefonu, ale postaram się załatwić jakieś lepsze. Kwiaciarnia podzielona jest na dwa pomieszczenia, pierwsze, do którego wchodzi się bezpośrednio z ulicy ma powierzchnię około 50m2 drugie, gdzie przygotowywane są wiązanki z żywych kwiatów ma powierzchnię około 28m2. W większym pomieszczeniu świecą oprawy rastrowe 4x 18W na świetlówki liniowe. Aktualnie mamy tam cały przegląd temperatur barwowych, od świetlówek 765 po 840 na 830 skończywszy. Czasami rury różnego koloru umieszczone są w jednej oprawie. Drugie pomieszczenie wygląda jeszcze gorzej. W suficie podwieszanym umieszczono nielicznie jeszcze działające oczka halogenowe, jako, że to oświetlenie nie wystarczało, dołożono jeszcze kilka opraw na świetlówki kompaktowe niezintegrowane. W tych oprawach, które świecą króluje barwa 830. Jako, że niestety te kompakty padają tam w trybie ekspresowym, właścicielka kwiaciarni próbowała się ratować żyrandolem "kulą" z żarówką 200W. Zerknijcie na fotki poniżej:
1. Cel ogólny, poprawić jakość i ilość światła w obu pomieszczeniach kwiaciarni.

Jak widać na fotkach, nie jest najlepiej. No ale od czego są tacy pasjonaci jak my. Koncepcja jest taka, że na razie nie ma koncepcji. Myślimy jak to zrobić, żeby było dobrze. Możliwości jest wiele. Od częściowej modyfikacji, po kompleksową wymianę oświetlenia.
2. Budżet jakim dysponujemy, to około 5 tysięcy złotych. Interesują nas niestety tylko oprawy i źródła nowe ze sprawdzonych sklepów. Na całość oczywiście potrzebna jest faktura i gwarancja. Tutaj nie ma od tego ustępstw.
Czysto informacyjnie mogę powiedzieć, że w większym pomieszczeniu, gdzie świecą świetlówki w oprawach rastrowych sufit obniżony jest o około 16,5 cm, w mniejszym gdzie są oczka halogenowe tylko o 9,5 cm. Ma to znaczenie przy wyborze opraw. Ze względu na lokalizację sklepu w miejscu, gdzie generalnie występują problemy z jakością energii elektrycznej interesują nas raczej oprawy ze statecznikami elektronicznymi, magnetyczne się nie sprawdzają. Bardzo niskie napięcie powoduje, że lampy migają po kilka minut przed zapłonem.
To tyle jeśli chodzi informacje podstawowe, ciekaw jestem na co wpadniecie. Mam już w głowie pewną koncepcję realizacji tego zadania