Czego wszyscy polecają rastry? To nie ma ani dobrego rozsyłu światła, ani wyglądu, szajs w serwisowaniu.
Kup najzwyklejsze oprawy na tablicy po 10zł/sztuka, jakie tam akurat masz w okolicy niezależnie od rocznika (choćby i farel BN, byleby oprawki do świetlówek były dobre), wybebesz stateczniki, zamontuj elektroniczne z ciepłym zapłonem, ostatnio był podawany link do bardzo tanich na allegro. Do tego świetlówki 865 i masz równomiernie i dobrze oświetlone pomieszczenie na nowoczesnym osprzęcie, bez migotania i burczenia. Po co komplikować sprawę i zakładać te badziewne rastry? Szmelc pierwszej kategorii, dzisiaj to "cudo" naprawiałem i nigdzie bym tego nie montował, żeby to jeszcze jakoś wyglądało...
JeD napisał(a):Nad blat roboczy nie dawał bym LED-paków chyba, że z Ra90. Myślę, że nad tym stołem gdzie się wykonuje różne prace wskazane a nawet konieczne obsadzenie źródełek o Ra>90

80-90 minimum, nie wyobrażam sobie prac elektronicznych przy słabym świetle z dziadowskiego ledopaka. Dobre światło jest konieczne przy dłubaniu, najlepsze rozwiązanie to zawieszenie tych opraw w okolicy blatów roboczych na łańcuszkach metr-półtora nad stołami. 2 miesiące temu ktoś sprzedawał na allegro świetlówki 954 36W, hurtowo i tanio, może jeszcze je ma...