Stadion im. Edmunda Szyca (wcześniej im. 22 lipca) - wzniesiony w 1927 roku stadion położony na Dolnej Wildzie blisko centrum Poznania. W latach 1950-1957 przebudowany i powiększony, następnie modernizowany w 1974. W 1975 roku planowano założyć sztuczne oświetlenie 1500 lux, planów tych nie zrealizowano. Problemy finansowe właściciela (klub Warta Poznań) sprawiły, że stadion popadł w ruinę, a w 1998 roku, w niejasnych okolicznościach, został sprzedany.
Aż żal serce ściska gdy oglądam te zdjęcia,szczególnie ostatnie. Dobrze pamiętam lata świetności tego stadionu. Jako dziecko chodziłem na Stadion Warty z dziadkiem- na mecze oraz różne imprezy i pokazy, min.pamiętam międzynarodowe zawody strażackie i pokazy kaskaderów z grupy auto moto rodeo.
Skoro już wywołaliście ten temat.. Fotki pochodzą także z nieistniejącego już budynku stadionowego , wybudowanego w 1974 r..nie ma już go chyba z 10 lat..
Stoją jeszcze trzy grzyby, widoczne są z ul. Droga Dębińska Widok z google street view Ja pamiętam stadion jak już tylko był bazarem. W miejscu aktualnego parkingu od strony Drogi Dębińskiej stało pełno bud sprzedawców przerobionych z różnych starych pojazdów typu żuk, nysa, autobus ogórek, paka dostawczaka itp. Pamiętam że pozostałość budynku stadionu zawaliła się kiedyś na stojące pod nim auta.
Te grzyby świecą jeszcze, czy to jest nieczynne oświetlenie ? Całkiem fajnie to wygląda, gdyby je odnowić to już w ogóle fajnie by było, o wiele lepsze to niż gołe wieloramienniki
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Nie świeci, po pierwsze dlatego,że obecnie jest to teren zamknięty, a za oświetlenie w takich miejscach miasto płacić nie zamierza, po drugie są zdewastowane wnęki w słupach, nie wiem, czy przypadkiem nie są w nich nawet kable poucinane, tak więc póki co stoją i tylko tyle.