przez arw » 27 sierpnia 2010, 22:54
Myślałem nad MH, ale wiem, ze w takim miejscu wkurzałby mnie długi czas stabilizacji po zapłonie.
Tak patrzyłem jeszcze na te Graphica i mnie zmyliłeś tymi 2100lm. Patrze w katalog i już wiem.
Graphica 965 ma 2100lm, ale Graphica 950 ma już nieco więcej - 2340lm. Niby niewiele, ale przy 4szt jest już zysk prawie 1000lm.
Sam już nie wiem, czy mieć daylight, czy 5000K. Trochę mi szkoda forsy, żeby kupować w sumie 8szt rur (po 4szt 950 i 4szt 965) dla przekonania się.
Światło 6500K kojarzy mi sie bardziej ze światłem czystego niebieskawego nieba, a 5000K z pochmurnym białym niebem... A wiem, że bezchmurne niebieskie niebo + słońce zniechęca mnie do pracy na rzecz wyjścia na zewnatrz i opierd***nia się ;D
PS. 4szt bedzie chyba nieuniknione. Z tym, ze raczej rozmieszcze je po całym suficie belkami 1xT8. Z doswiadczenia juz wiem, ze ważne dla swiatla jarzeniowego jest to, żeby je mozliwie jak najbardziej rozproszyć, inaczej jest źle. Belki 2xT8 wg mnie zdają egzamin tam, gdzie sufit jest wyżej podwieszany (sklepy, magazyny, itp.)
W pomieszczeniach w ktorych wysokośc sufitu to 2.5-2.8m wystarczy 1xT8, tylko dać kilka sztuk rownomiernie. Jak szersze pomieszczenie, to nawet T8 58W.