Dzień dobry wszystkim.
Od jakiegoś czasu zainteresował mnie temat wewnętrznych opraw oświetleniowych, może nie tyle od strony techniki, co raczej wzornictwa, z naciskiem na to co wytwarzał kiedyś przemysł krajowy, co też sprowadziło mnie na niniejsze forum
O ile z produktami Polamaów różnego rodzaju jak i wytworami wielu z tych rozsianych po kraju spółdzielni, których kiedyś było sporo stykałem się gdzieś tam przy różnych okazjach od dziecka, o tyle czasami przypadkowo wpada człowiekowi w ręce coś enigmatycznego, co trudno określić, niepodpisanego, albo niekonkretnie oznaczonego jeśli chodzi o miejsce produkcji, co zresztą tyczy się nie tylko oświetlenia, ale też innych czasami całkiem ciekawych w swojej formie przedmiotów użytkowych.
Jakiś czas temu trafił do moich rąk taki, nawet dość ciekawy, polski kinkiet z lat bodajże 70-80, na którego tabliczce znamionowej widnieje logo niejakiego PZM. Poszukiwania w necie, doprowadziły mnie po jedynych kilku archiwalnych zdjęciach lamp tego producenta wystawianych na różnych portalach sprzedażowych do informacji, że wytwarzał on jeszcze żyrandole będące odpowiednikiem mojego kinkietu (uznałem, że może ten wątek będzie odpowiedni do zadania mojego pytania, bo jednak żyrandole to coś chyba częściej może rzucić się w oczy), ale też lampy podłogowe i stołowe.
Moje pytanie brzmi czy ktoś może zetknął się z tą nazwę i potrafi rozszyfrować nazwę tego wytwórcy? Albo może ma jakieś skojarzenia, które mogą naprowadzić na jakiś trop?