Stare oprawy żarówkowe

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Stare oprawy żarówkowe

Postprzez qba » 4 grudnia 2010, 13:30

One kiedyś były popularne w szkołach i urzędach. Zwisy były w różnych długościach. Widziałem tez z porowatymi kloszami. W jednym sklepie ponad 20 lat temu widziałem zarówno mleczne jak i porowate klosze na takich właśnie zwisach.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez lgboguszewski » 6 grudnia 2010, 12:53

Kule na zwisach metalowych lakierowanych na biało są produkowane przes firmę EL-TECHNIKA i są drogie, za taką na najkrutsztm zwisie i z małym kloszem +/- takiej wielkości jak od dużego WOS-a zapłaciłem ponad 70 zł.
lgboguszewski

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 6 grudnia 2010, 13:10

Tak, tez widziałem, w hurtowni takie oprawy. Podobne do tych starych, ale mają białą plastikowa oprawkę, która nie wygląda na zbyt dobra jakościowo. Dawniej były tylko porcelanowe, albo stalowe, a w owych oprawach można było stosować żarówki nawet 150 i 200W. sam przez jakiś czas miałem taką stara oprawę jako dodatkowe oświetlenie na klatce schodowej ( bo właściwe oświetlenie padło i nie działało przez 3 miesiące.)
qba

Postprzez amisiek » 6 grudnia 2010, 13:15

qba napisał(a):Tak, tez widziałem, w hurtowni takie oprawy. Podobne do tych starych, ale mają białą plastikowa oprawkę, która nie wygląda na zbyt dobra jakościowo. Dawniej były tylko porcelanowe, albo stalowe, a w owych oprawach można było stosować żarówki nawet 150 i 200W.

Teraz z powodzeniem w takiej klasycznej oprawie można obsadzić bardzo konkretny MH (co nam szkodzi wymienić oprawkę na E40), skoro działały dobrze żarówki 150W to MH 250W również powinien dać radę. I jak jasno będzie :D
Widziałem nie raz obsadzane tam Miksy.
Ale niestety dzisiejsze oprawy rzadko mają porcelanowe oprawki, większość i tak jest opisana jako max 60W i ma plastikowe dziadostwo.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez qba » 6 grudnia 2010, 13:23

Porcelanową oprawkę można kupić w hurtowniach. Ja zaś ostatnio dostałem bakelitowe starszego typu, do żarówki max 100W. Jeszcze nie widziałem MH w tego typu oprawie. Miało by to sens w miejscach gdzie długo używa się światła. 60W żarówka przez taki mleczny klosz będzie świecić bardzo słabo.
qba

Postprzez amisiek » 6 grudnia 2010, 17:17

Tak właśnie, 60W to prawie nic, do tych opraw niezbędne jest porządne źródło światła. Gdyby obsadzić MH 250W to na pewno te 20 tys lm by zrobiły jasno w niejednym pomieszczeniu a matowa kula zapobiegalaby olsnieniom. Ale wtedy były tylko żarówki i rteciowki, więc stosowano żarówki o większej mocy. Do rtęci trzeba gdzieś upchac osprzęt.
Swoją droga dzisiejsze oprawy to często tandeta jest. Obejrzałem ich dziś trochę w Castoramie. Plastik i atrapa, w środku krucha chińska tandeta.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez CDM » 6 grudnia 2010, 22:56

lgboguszewski napisał(a):Kule na zwisach metalowych lakierowanych na biało są produkowane przes firmę EL-TECHNIKA i są drogie, za taką na najkrutsztm zwisie i z małym kloszem +/- takiej wielkości jak od dużego WOS-a zapłaciłem ponad 70 zł.
A po cóż Ci takie coś??
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez lgboguszewski » 8 grudnia 2010, 14:46

CDM napisał(a):
lgboguszewski napisał(a):Kule na zwisach metalowych lakierowanych na biało są produkowane przes firmę EL-TECHNIKA i są drogie, za taką na najkrutsztm zwisie i z małym kloszem +/- takiej wielkości jak od dużego WOS-a zapłaciłem ponad 70 zł.
A po cóż Ci takie coś??

U mojej chrzestnej jest taki pokoik, nazywa się go potocznie "zachowanek", tam jest okno a świtło jesli się zapala to na krutko, a chrzestna hciała coś retro.
lgboguszewski

Zdjęcia: 0

Postprzez FrediWlkp » 28 grudnia 2011, 23:25

U siebie w piwnicy mam takie :) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
FrediWlkp

Zdjęcia: 13

Postprzez amisiek » 28 grudnia 2011, 23:30

Te dwie pierwsze oprawy to znane od dawna i produkowane do dziś w nieco zmienionej formie oprawy WOS/SOPS. Trzecia oprawa wygląda jak plafoniera typu P.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy