Stare oprawy żarówkowe

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Stare oprawy żarówkowe

Postprzez qba » 24 grudnia 2013, 23:50

Polam Wilkasy ART:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Żyrandol produkcji Volta Częstochowa:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez toomm40 » 24 grudnia 2013, 23:52

ta pierwsza oprawa wygląda na nówkę (ale to chyba nie ta z allegro za 1800 z groszami :) )
podobną do drugiej miałem kiedyś w moim pokoju
u mojego brata można coś takiego zobaczyć
Obrazek
Obrazek

natomiast w holu zachowała mi się stara oprawa żarówkowa, bardzo ładna zresztą -moim zdaniem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 25 grudnia 2013, 00:08 przez toomm40, łącznie edytowano 1 raz
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 00:01

toomm40 napisał(a):ta pierwsza oprawa wygląda na nówkę (ale to chyba nie ta z allegro za 1800 z groszami :) )
podobną do drugiej miałem kiedyś w moim pokoju

Ta Art nie jest taka nowa, nie wiem dokładnie z którego roku, ale w dobrym stanie. To oczywiście nie ta z allegro. Zdobyłem ją za pośrednictwem tablicy i kosztowała mnie ok 20 złotych. Żyrandol obecnie nie wisi tam gdzie na zdjęciu, a jest schowany w kartonie w piwnicy gdyż wyprowadziłem się z tamtego domu. Mam jeszcze identyczny na 3 żarówki i żyrandole tej częstochowskiej firmy są pozbawione wszystkich wad, jakie mają plastikowe żyrandole Polam Piła.
qba

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 00:12

no własnie, ja miałem chyba ten z wadami,bo odkształcały sie z czasem klosze i były jeszcze takie białe obwódki plastikowe, które były notorycznie poprzypalane i powyginane,mimo ,że miałem tam max 60 watowe żarówki
:arrow: ps edytowałem mój post powyżej, to zerknij jeszcze , bo wiem,że lubisz rózne zarówkowce , dołożyłem kilka zdjęć
a tu jeszcze z klatki schodowej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
toomm40

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 00:21

toomm40 napisał(a):no własnie, ja miałem chyba ten z wadami,bo odkształcały sie z czasem klosze i były jeszcze takie białe obwódki plastikowe, które były notorycznie poprzypalane i powyginane,mimo ,że miałem tam max 60 watowe żarówki
:arrow: ps edytowałem mój post powyżej, to zerknij jeszcze , bo wiem,że lubisz rózne zarówkowce , dołożyłem kilka zdjęć

To miałeś Polam PIła, też takich kilka mam, pomimo ich wad wizualnie mi się podobają. Ze sobą mam teraz czerwoną wersję, która jednak podwieszona jest tylko do zdjęcia, gdyż nie mam obecnie instalacji oświetleniowej na suficie.
Obrazek
Obrazek
Z tych twoich fajny ten czarny dekiel, znam dobrze te oprawy. Identyczny, tylko że biały widziałem u kogoś w domu ponad 20 lat temu, potrójny czarny, lecz nie dekiel, a listwa z takimi reflektorkami wisiał w gabinecie dyrektora w mojej podstawówce. Również czarny w formie lampki biurkowej miał kolega, który mieszkał nade mną. Poza tym były tez pojedyncze kinkiety. jakbyś mógł, to zerknij, kto jest producentem, bo od długiego czasu poszukuje jakichś informacji na temat tych właśnie opraw. Te kute stalowe to może być wyrób jakiegoś artysty. Mój wujek robił podobne kute oprawy.
qba

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 00:26

zobaczę czy da sie ustalić producenta, ale obawiam sie ,że musiałbym wpierw oprawe demontować ...pamiętam tez , że takie same reflektorki miałem jeszcze w wersji pojedyńczej z możliwością przypięcia je na klips , , na pewno jeden taki jest w piwnicy, ale biały .
natomiast co do tej oprawy na 4 żarówki, to miałem dokładnie taką,jak ta Twoja czerwona. tylko moja była brązowa.
toomm40

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 00:30

toomm40 napisał(a):zobaczę czy da sie ustalić producenta, ale obawiam sie ,że musiałbym wpierw oprawe demontować ...pamiętam tez , że takie same reflektorki miałem jeszcze w wersji pojedyńczej z możliwością przypięcia je na klips , , na pewno jeden taki jest w piwnicy, ale biały .
natomiast co do tej oprawy na 4 żarówki, to miałem dokładnie taką,jak ta Twoja czerwona. tylko moja była brązowa.

Jeśli dobrze widzę, to na deklu jest jakaś naklejka, która chyba zawiera dane producenta, więc może obejdzie się bez odkręcania dekla. Brązowy poczwórny żyrandol był w pokoju nauczycielskim w mojej podstawówce i nawet miałem okazje pomagać woźnemu w jego montowaniu. Wisiał również w korytarzu u mojej cioci, ale miał jeden reflektorek rozwalony, że żarówka dyndała. Reflektorki Polam Piła występowały jak dotąd ustaliłem w 12 kolorach, a nie jak dotąd sądziłem w pięciu. Ostatnio na allegro widziałem granatowy klips.
Ostatnio edytowano 27 grudnia 2013, 23:27 przez qba, łącznie edytowano 1 raz
qba

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 00:45

tak wygląda nalepka ,jakiś aRies poznań i numer telefonu
Obrazek

i jeszcze stara kultowa oprawa do barku , która zaświecała sie po otwarciu drzwi, produkcja Polam-Gostynin
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 25 grudnia 2013, 00:52 przez toomm40, łącznie edytowano 2 razy
toomm40

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 00:51

Czyli prywaciarz, tak jak sądziłem. Co ciekawe firma istnieje do dziś: http://www.aries.pl/. Ten biały dekiel, o którym wspomniałem wyżej widziałem właśnie w Poznaniu. Reflektorki te niezwykle spopularyzowały się we wczesnych latach 90.
Takie oprawy do barku były w wielu meblościankach widziałem też na 2 żarówki. Zapalały się, kiedy otwierało się barek, a gasły podczas zamykania. U mojej cioci się popsuło coś i oprawa świeciła przy zamkniętym barku, przez co od ciepła żarówki rozpuściły się schowane tam czekolady.
Ostatnio edytowano 25 grudnia 2013, 01:08 przez qba, łącznie edytowano 2 razy
qba

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 00:56

no,możliwe,że firma do dziś istnieje, te reflektorki aż takie stare nie są .
gdzies w piwnicy jest chyba jeszcze zielonkawy klosz o nieregularnych kształtach z wymalowanymi esami-floresami z bardzo starej lampy , którą miałem kiedyś w pokoju , ta lampa, gdyby istaniała w całości ,miała by dziś około niemal 50lat
toomm40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy