Stare oprawy żarówkowe

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Stare oprawy żarówkowe

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 01:06

Obecnie ta firma specjalizuje się bardziej w oświetleniu przemysłowym. Downlighty, naświetlacze itp. Wiele założonych w latach 80 prywatnych firm oświetleniowych przetrwało do dziś w tej branży. W pokoju mam teraz główne oświetlenie w formie 2 sztuk czegoś takiego: Obrazek Średnio mi się te kinkiety podobają, ale widywałem gorsze.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 01:16

no ok, to jeszcze kilka rzeczy żarówkowych zachowanych w moim domu
lampka nad lustrem na żarówkę z małym gwintem ,dopasowana stylistycznie do tej"kutej' i do tej na klatce schodowej
Obrazek
Obrazek
Obrazek

stara lampa stojąca na dwie żarówki, obecnie juz nieużywana oraz oprawy 4-żarówkowe , relatywnie młode, ale kupowane jeszcze w nieistniejącym juz sklepie Polamu na ul.Zielonej w Poznaniu. na pewno wszyscy poznaniacy pamiętaja ten sklep doskonale
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 01:29

Bardzo fajne. Podłogowa to Polam Radom. Podobna jest w Katalogu WEMA na 1978r, ale ma drewniane elementy w dolnej części słupa. Były też takie na słupie w całości z drewnianych elementów, niedawno chyba Mateusz taką pokazał na forum, z mieszkania swojej babci. Polam Radom produkował oprawy podłogowe z "niemieckim" patentem, czyli na dwie żarówki pod kątem, co przeważnie widywałem w sprowadzanych z zachodu oprawach w komisach meblowych, a dopiero parę lat temu odkryłem, że i w Polsce takie produkowano właśnie w Radomiu i to chyba w siedmiu wersjach wykończenia nogi. Od pewnego czasu bardzo mi się te oprawy podobają, miałem nawet taką mieć. Te żyrandole z kulami to przełom lat 80/90. W tamtym czasie bardzo spopularyzowały się wszelkie oprawy z mlecznymi kulistymi kloszami, z korpusem złożonym z malowanych proszkowo na czarno lub biało (rzadziej na inne kolory) elementów i z mosiężnymi wstawkami między nimi. Występowały w różnych konfiguracjach - żyrandole z różną liczbą kul (nawet na 12 widziałem) kinkiety, nocne, większe stołowe i podłogowe na 1,2 lub 3 kule. Prócz Polamu były produkowane też w innych zakładach. Wspomniany wyżej Aries takie produkował i wiele różnych prywatnych zakładów elektromechanicznych i spółdzielni rzemieślniczych. Choć ogólnie nie lubie mlecznych kul zarówno na ulicach, jak i w domach, to w początkach lat 90 strasznie mi się spodobały podłogowe lampy z kulistym mlecznym kloszem, kiedy pojawiły się licznie na stoisku oświetleniowym w DH Bryza w Kołobrzegu.
Ostatnio edytowano 17 grudnia 2014, 20:50 przez qba, łącznie edytowano 1 raz
qba

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 01:39

były jeszcze oprawy z dwiema żarówkami ustawionymi poziomo,ale ciężko taką znaleźć..
taką całkowicie drewnianą stojącą z abażurem też mam , ale to juz jakaś nowsza produkcja będzie, ta lampa ma może z 6,7 lat
to ta,którą przerobiłem na dwie świetlówki kompaktowe z trzonkiem G23 , prezentowałem jakiś czas temu w wątku DIY, przy czym ona była tylko na jedną żarówkę
Ostatnio edytowano 25 grudnia 2013, 01:51 przez toomm40, łącznie edytowano 1 raz
toomm40

Postprzez trojmiejski » 25 grudnia 2013, 01:47

Przeróbka na dwie G23 akurat jest sensowna, jest przynajmniej jasno, ekonomicznie i nie jest się ograniczonym do światła o barwie ciepłej.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 01:53

toomm40 napisał(a):taką całkowicie drewnianą stojącą z abażurem też mam , ale to juz jakaś nowsza produkcja będzie, ta lampa ma może z 6,7 lat
to ta,którą przerobiłem na dwie świetlówki kompaktowe z trzonkiem G23 , prezentowałem jakiś czas temu w wątku DIY, przy czym ona była tylko na jedną żarówkę

Oprawy na drewnianych nogach są cały czas produkowane i także w tym klasycznym stylu, jak z lat 80. w abażurach z frędzelkami. Jakoś od zawsze mi się podobały. Też lampy takie mam, spora część z nich jest rozkręcona na kawałki i pochowana po pudłach, bo nie mam jakoś czasu by się nimi zająć i przywrócić dawną świetność.
toomm40 napisał(a):były jeszcze oprawy z dwiema żarówkami ustawionymi poziomo,ale ciężko taką znaleźć..
Takiej z dwoma żarówkami ustawionymi poziomo i elementem dekoracyjnym z matowego szkła poszukuję od dawna i rzeczywiście jest o to ciężko nie wiem też kto je produkował, chociaż w mojej okolicy były dość częste, m. in kiedyś były takie w sanatorium Arka. Możliwe, że duża ich część szła na eksport. Była ich wersja podłogowa wysokości ok 150 cm i stołowa w wysokości ok. 70 cm. Miały abażur podobny jak ta Twoja stojąca tylko bez tych ozdobników. Tutaj wersja stołowa: Obrazek. Podłogową znalazłem na tablicy, ale niestety bardzo daleko ode mnie, a ze względu na ciężar i rozmiar oprawy niemożliwa jest wysyłka, bo pisałem w tej sprawie do sprzedającej.
Ostatnio edytowano 14 maja 2021, 00:13 przez qba, łącznie edytowano 4 razy
qba

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 02:00

tak, faktycznie te stojące oprawy są chyba nadal popularne i ich design jest chyba ponadczasowy. w sumie dobrze, bo ja tez lubie takie lampy .(lubię je tez przerabiać -niestety -na świetlówki G23 :) )
co do barw-faktycznie ,jak trójmiejski nadmienił,można pokusić się o inną barwę niż 2700K np. 4000K ostatecznie 6500K, ale wtedy juz na pewno moja mama by mnie wyniosła razem z ta lampą :D

hmm.. a moze te lampy z żarówkami ustawionymi poziomo nie były naszej rodzimej produkcji ?
toomm40

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 02:07

toomm40 napisał(a):tak, faktycznie te stojące oprawy są chyba nadal popularne i ich design jest chyba ponadczasowy. w sumie dobrze, bo ja tez lubie takie lampy .(lubię je tez przerabiać -niestety -na świetlówki G23 :) )
co do barw-faktycznie ,jak trójmiejski nadmienił,można pokusić się o inną barwę niż 2700K np. 4000K ostatecznie 6500K, ale wtedy juz na pewno moja mama by mnie wyniosła razem z ta lampą :D

Ja też kiedyś jedną taka przerobiłem - dorobiłem na szczyt słupa jej taki obrotowy wysięgnik z oprawką, zapożyczony z innej oprawy kupionej w sklepie z gratami, niestety połamała mi się ta lampa już dobrych kilka lat temu i to z mojej winy :oops: . Dołączanie świetlówek PL w taki abażur uważam za dobry pomysł, chociaż ja podczas odnawiania opraw rzadko skuszam się na jakieś radykalne przeróbki, bardziej staram sie doprowadzić je do oryginalnego wyglądu. Ja bym spróbował połączyć żarówki i PL tak, aby można było oddzielnie zapalać jedne i drugie.
toomm40 napisał(a):hmm.. a moze te lampy z żarówkami ustawionymi poziomo nie były naszej rodzimej produkcji ?

Te, o które mi chodzi na pewno były polskie, gdyż miały nasze polskie oprawki i włączniki. Kiedyś trafiłem na tablicy podłogową lampę tego typu z poziomymi oprawkami, to uzyskałem informacje, że producentem był niejaki PPZ Gerpol, i numer patentu wydany przez UP PRL doprawdy nie wiem, co to za zakład, bo nic o nim nie ma w necie. Jako że w swoim czasie uchodziły za dość luksusowe i chyba dość sporo kosztowały, zapewne spora ich część trafiała na eksport, stąd tak trudno taką zdobyć.
Ostatnio edytowano 25 grudnia 2013, 22:19 przez qba, łącznie edytowano 1 raz
qba

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 02:23

no cóz, tak bywa,że czasem coś sie połamie :)
ja pierwotnie chciałem zostawić tą zarówkę ,ale było tam bardzo ciasno i miałem problem z wyprowadzeniem przewodów,w efekcie końcowym musiałem rozebrać oprawkę , naciąć ją , aby doprowadzić przewody do stateczników, a żarówke wkręciłem tylko po to, aby trzymała abażur, jest tam stara żarówka Tesli z takim zygzakowatym żarnikiem :)
gdyby zostawic żarówke , musiała by tam być co najmniej 100 watówka, a chyba max 60 można było używać , więc było by za ciemno. stąd taka zmiana.
w poprzedniej prezentowanej lampie sotjącej(tej nieużywanej juz dzisiaj) były pierwotnie 40/60 watt i 150 watt(gdy mama potrzebowała dużo światła)
potem, gdy nastała era świetlówek kompaktowych typu SL z gwintem E27 i można było je kupić , zastąpiłem te zwykłe żarówy tymi własnie SL-kami 18 i 25 watt , było jasno , ale o wiele mniej prądu wciągały
toomm40

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 02:31

toomm40 napisał(a):no cóz, tak bywa,że czasem coś sie połamie :)
ja pierwotnie chciałem zostawić tą zarówkę ,ale było tam bardzo ciasno i miałem problem z wyprowadzeniem przewodów,w efekcie końcowym musiałem rozebrać oprawkę , naciąć ją , aby doprowadzić przewody do stateczników, a żarówke wkręciłem tylko po to, aby trzymała abażur, jest tam stara żarówka Tesli z takim zygzakowatym żarnikiem :)
gdyby zostawic żarówke , musiała by tam być co najmniej 100 watówka, a chyba max 60 można było używać , więc było by za ciemno. stąd taka zmiana.
w poprzedniej prezentowanej lampie sotjącej(tej nieużywanej juz dzisiaj) były pierwotnie 40/60 watt i 150 watt(gdy mama potrzebowała dużo światła)
potem, gdy nastała era świetlówek kompaktowych typu SL z gwintem E27 i można było je kupić , zastąpiłem te zwykłe żarówy tymi własnie SL-kami 18 i 25 watt , było jasno , ale o wiele mniej prądu wciągały

Te dwużarówkowe Polam Radom, jaką masz były z tego co wiem były na 2x60W, 2x75w i 2x100w. tajemnicze Dwużarówkowe z poziomymi oprawkami 2x40w i 2x60w. Wielokrotnie ludzie przekracali dopuszczalną moc żarówek w oprawach. W niektórych nie miało to większego znaczenia, inne się psuły, jak pilskie reflektorki, te z rastrem, gdyż ich stalowa wersja mimo, że też niby do 60 w, to i 100tka bez problemu wytrzymywała, bo co stopić się nie miało. Ogólnie zastanawiam się, jak w zakładach w Pile montowano owe białe rastry do reflektorków, gdyż jest to niezwykle skomplikowana czynność. Sam wymieniałem raz raster w jednym z moich żyrandoli i chyba z godzine mi zajęło, by zamontować go tak, aby go nie uszkodzić ( w wcześniej wyjąć z innego zepsutego reflektorka)
qba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy