Stare oprawy żarówkowe

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Stare oprawy żarówkowe

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 02:45

aż tak dokładnie nie wiem, jakie wersje były , ale zazwyczaj obok oprawek pisało ,jaką żarówke można maxymalnie zastosować
natomiast tych rastrów nigdy nie próbowałem wyciągać . zawsze myślałem,że są dobrze dopasowane i dodatkowo na klej wupszczone, ale pewności nigdy nie miałem.
same oprawy były ok,ale miałem wrażenie ,że sporo światła zabierały te reflektorki z rastrami.tzn ich skutecznośc świetlna była relatywnie kiepska .
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 02:55

toomm40 napisał(a):aż tak dokładnie nie wiem, jakie wersje były , ale zazwyczaj obok oprawek pisało ,jaką żarówke można maxymalnie zastosować
natomiast tych rastrów nigdy nie próbowałem wyciągać . zawsze myślałem,że są dobrze dopasowane i dodatkowo na klej wupszczone, ale pewności nigdy nie miałem.
same oprawy były ok,ale miałem wrażenie ,że sporo światła zabierały te reflektorki z rastrami.tzn ich skutecznośc świetlna była relatywnie kiepska .

Ja się ciągle dokształcam w temacie polskich opraw i nie raz zadawałem pytanie sprzedającym na allegro na temat sprzedawanej oprawy, nawet gdy nie miałem zamiaru jej kupić, stąd moja szczegółowa wiedza.Te rastry nie były klejone, choć kiedyś i ja tak myślałem, tylko po prostu bardzo mocno wciśnięte. Tak reflektorki, szczególnie wersja czarna i brązowa, oraz wszystkie stalowe zabierały sporo światla i przystosowane były tylko do ukierunkowanego oświetlenia. Była jednak i wersja gdzie żarówkę osłaniał klosz z mlecznego plastiku i nie było tam tego efektu: gallery/image_page.php?album_id=355&image_id=41583
Ta wersja jednak, jako przystosowana maksymalnie do 40tek była najmniej trwała spośród wszystkich pilskich żyrandoli. Po pewnym czasie mleczne klosze po prostu odpadały. Na początku lat 80 reflektorkowe żyrandole stały się niezwykle modne i każdy chciał taki mieć, jednak mimo ciekawego wyglądu posiadały one liczne wady.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 12:15

kiedyś w Akademii muzycznej w Poznaniu założono mnóstwo takich lamp z reflektorkami , i pamiętam że było z nimi sporo problemu, częstą wadą były nieświecące żarówki.jak sie okazało wiele znich nie kontaktowało w oprawkach, lub gasło ,jak się nagrzała oprawka.
toomm40

Postprzez Whites86 » 25 grudnia 2013, 12:17

toomm40 napisał(a):no ok, to jeszcze kilka rzeczy żarówkowych zachowanych w moim domu
lampka nad lustrem na żarówkę z małym gwintem ,dopasowana stylistycznie do tej"kutej' i do tej na klatce schodowej
Obrazek
Obrazek

ta oprawa aż się prosi o jakąś rurke T5 małej mocy :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elektroservice » 25 grudnia 2013, 12:27

toomm40 napisał(a):kiedyś w Akademii muzycznej w Poznaniu założono mnóstwo takich lamp z reflektorkami , i pamiętam że było z nimi sporo problemu, częstą wadą były nieświecące żarówki.jak sie okazało wiele znich nie kontaktowało w oprawkach, lub gasło ,jak się nagrzała oprawka.

Bo to był straszny szajs i gównolit. Normą były właśnie nie kontaktujące styki w oprawkach a także wypalanie się oprawek na skutek słabego styku.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez toomm40 » 25 grudnia 2013, 12:34

ale optycznie te oprawy były całkiem całkiem , tylko miały kilka niedociągnięć konstrukcyjnych. gdyby dać solidniejsze oprawki i gdyby plastiki nie topiły sie przy byle 60-tce, to było by OKI.
toomm40

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 12:42

toomm40 napisał(a):ale optycznie te oprawy były całkiem całkiem , tylko miały kilka niedociągnięć konstrukcyjnych. gdyby dać solidniejsze oprawki i gdyby plastiki nie topiły sie przy byle 60-tce, to było by OKI.

Prawda, wizualnie są niezwykłe. Dziwne, że pomimo tych wszystkich niedociągnięć były produkowane przez dobrych kilkanaście lat i były najpopularniejszym reflektorowym żyrandolem w kraju. Wad tych nie mają znacznie mniej popularne żyrandole prod Volta Częstochowa, jaki zamieściłem wczoraj, a także H.P Katowice: gallery/image_page.php?album_id=355&image_id=41588 , innej prywatnej firmy oświetleniowej, działającej także w latach PRL. Prywatni producenci bardziej postarali się o jakość swoich opraw, aniżeli państwowy Polam.
qba

Postprzez Whites86 » 25 grudnia 2013, 12:43

czy były niezwykłe ? nie wiem jak dla mnie to najgorszy i najbrzydszy badziew jaki wyprodukowano :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elektroservice » 25 grudnia 2013, 12:46

Whites86 napisał(a):czy były niezwykłe ? nie wiem jak dla mnie to najgorszy i najbrzydszy badziew jaki wyprodukowano :roll:

Dokładnie, przy tym rozsył światła jest beznadziejny, nie są w stanie równomiernie oświetlić pomieszczenia :roll:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez qba » 25 grudnia 2013, 12:50

Whites86 napisał(a):czy były niezwykłe ? nie wiem jak dla mnie to najgorszy i najbrzydszy badziew jaki wyprodukowano :roll:

jak dla mnie najgorszym i najbrzydszym badziewem są wszelkie tandetne oprawy made in P.R.C, dla których jedyne właściwe miejsce to śmietnik.

Elektroservice napisał(a):Dokładnie, przy tym rozsył światła jest beznadziejny, nie są w stanie równomiernie oświetlić pomieszczenia :roll:

Te oprawy były zaprojektowane tak, aby dawały ukierunkowane światło i o to w nich chodziło, więc nie można tego uznać za wadę. O wiele gorszy efekt daje np. mleczna kula zawieszona pośrodku pomieszczenia.
qba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy