Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez acb » 12 listopada 2013, 15:08

Porównanie bezpośrednie, w jednej oprawie Graphica vs Osram o tej samej barwie i o połowę większym strumieniu: Graphica wygląda na wyraźnie jaśniejszą.

Graphica 950 jest wg mnie baaardzo ok, ale 965 nie za bardzo mi się podoba: myślę, że byłoby w porządku, ale przy znacznie większej ilości światła. Za to całkiem nieźle uzupełnia dzienne.

Jak w końcu wygląda sprawa zintegrowanych kompaktów 9xx? Póki co znam tylko BioVital i badziewne świetlówki foto: co jeszcze jest warte zainteresowania?

Jak wypada kompakt BioVital vs Graphica? Pytanie wyłącznie z ciekawości, cena powalająca: za jednego kompakta można kupić Graphicę, oprawę, trochę kabla i jeszcze kasy zostanie.
acb

Postprzez amisiek » 12 listopada 2013, 17:20

Osobiście lubię i używam Graphicę 965 ale w niewielkim pomieszczeniu mam dwie rury T8 36W, więc światła jest sporo. Pojedyncza T8 nie robi takiego wrażenia, wręcz jest za słabe. Z BioVitalem nie mam doświadczeń.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez qba » 18 listopada 2013, 01:47

jako, że posiadam już dwa katalogi WEMA SWW "Oprawy oświetleniowe domowe " na 1978 i 1979r, postanawiam wrzucić skany opraw jakie pamiętam z domu i z mieszkań bliskich, z czasów mojego dzieciństwa. Jedne mi się bardziej podobały, inne mniej, ale do wielu z nich mam jakiś sentyment lub wspomnienia z nimi związane.
na początek oprawa z dość popularnym kloszem. U mnnie taka wisiała w korytarzu na strychu i miała klosz w kolorze czerwono - pomarańczowym, przez co w pomieszczeniu było strasznie jaskrawe światło. U babci w kuchni był taki klosz ciemnożółty z paskiem, a niedawno na tablicy widziałem te klosze w kolorze butelkowej zieleni.
Obrazek
Taka wisząca oprawa wisiała u babci w przedpokoju jeszcze 5 lat temu. Miała przezroczysty, miodowy klosz, choć widziałem także z bezbarwnego szkła.
Obrazek
Poniższa oprawa zawsze mi sie podobała, była taka u cioci ( i chyba jest do dziś), a obecnie i ja taka mam, choc na razie odpoczywa schowana w kartonie, jak większość moich opraw wewnętrznych
Obrazek
Tą oprawę z kolei dostałem od dziadków na święta w 1990r. Miała w środku silniczek, który napędzal mechanizm obracający, dzieki czemu zmieniała kolory tych szklanych nitek ( zwanych chyba błędnie światłowodami). Był biały, żółty, zielony, czerwony i niebieski. Stanęła na segmentach oddzielających kąt mój od kąta siostry, w już nowym mieszkaniu. Strasznie brzęczała podczas pracy.
Obrazek
taka oprawę w kolorze beżowym, ale o nieco innym profilu klosza też posiadałem. Korzystała z niej jeszcze moja matka, jak chodziła do średniej szkoły, a i była to pierwsza jaką miałem na biurku, kiedy zacząłem podstawówkę. następnie trafiła do siostry, która posmarowała w niej żarówke klejem, doprowadzając do jej eksplozji, a potem służyła do oświetlania i ogrzewania kącika, gdzie mieszkały żółwie mauretańskie. następnie trafiła na strych i dłuższy czas była nieużywana. Oprawka się w niej wykruszyła, a miała tak nietypowa że żadna inna nie pasowała. 2 lata temu dałem ją koledze. Obrazek
W całości ze szkliwionej na brązowo porcelany oprawę podłogową też miała moja babcia. Pamiętam, że miała zielony abażur. Obrazek
O tej oprawie wielokrotnie wspominałem na forum, ale chyba po raz pierwszy zamieszcam jej zdjęcie. Wisiała nad lustrem w przedpokoju z dwiema bezcieniowymi zarówkami, do których jest przeznaczona. jednak w pewnym momencie takie żarówki było dość ciężko dostać, więc babcia i ciocia wkręcały zwykłe. Kiedy w 1997r powróciłem z rodziną do domu po babci namówiłem matkę, by kupiła ponownie właściwe żarówki, bo akurat wypatrzyłem takie w sklepie Eldom. Oprawa wisiala nad lustrem do 2001r. Bywały w niej także żarówki Pastellux. Obrazek
Poniższy zwis, a raczej trzy zwisy był u cioci, ale z kloszami o nieco innym kształcie. Oprawa swój żywot zakończyła pod koniec 1993r, kiedy to samoczynnie runęła na stół. najpierw obsunęła się i nie dało się jej zgasić, a następnie całkiem spadła. Dwa ze zwisów zostały potem jeszcze wykorzystane jako pojedyncze. Jeden trafił do przedpokoju, a drugi do drugiego pokoju. ten w przedpokoju także w spektakularny sposób przestał istnieć, kiedy to oprawka wraz z kloszem oddzieliła się od przewodu, który najwyraźniej nie wytrzymał ciepła 200 watowej żarówki. Obrazek
Takie coś wisiało w pokoju na poddaszu. Oprawa została zakupiona w latach 90 przez wczasowiczów, którzy stłukli poprzednią. Obrazek
takie oprawy na świetlówki miałem w domu cztery na 13 W rury. Dwie były nad blatami w kuchni, a dwie u mnie w pokoju, pod specjalną belką, osłaniającą rury CO. jak pamiętam trafiały sie w nich świetlówki w różnych barwach. Obrazek
Niewielka oprawa - grzybek także była w domu, niestety kapelusz gdzieś się dawno temu zapodział. Reszta jest do dzisiaj, ale nie używana. Obrazek
Jedna ciocia z kolei miała większą wersję grzybka: Obrazek
Taki kinkiet dostałem w prezencie od dziadka latem 1990, wraz z kilkoma fajnymi żarówkami. na początku wisiał nad moim łóżkiem, a potem trafił do przedpokojuObrazek
Ta oprawa z kolei jest w łazience w wynajmowanym obecnie przeze mnie mieszkaniu. Ma wkręcona tylko jedną żarówkę.
Obrazek
To była fajna i prosta oprawa. Stała na szafie w moim pokoju, mniej więcej do moich 4 tych urodzin z żarówka ZSR 80. Włącznik wbudowany był w bok szafy. W nowym mieszkaniu jakiś czas używałem jej na biurku. Potem odeszła w niebyt i nawet nie wiem co się z nią stało. Szukałem jej kiedyś w piwnicy, ale bezskutecznie.Obrazek
Poniżej oprawy przeznaczone do żarówek fasonowych. U obydwu moich babć takowe były, tylko że u jednej na 6 a u drugiej na 5 żarówek. jeszcze parę lat temu u babci w piwnicy znalazłem jedną żarówkę z tego żyrandola.
Obrazek
Obrazek
Te oprawy też bardzo lubiłem. U babci w pokoju taka stała z pomarańczowym abażurem, obok telewizora. Dłużej od niej zachował się sam stolik. Obrazek
Dość popularny kinkiet wisiał w altanie w ogrodzie, ale miał dwa rożne kloszeObrazek
Poniższa oprawa podłogowa w dzieciństwie była moją ulubioną i nie wykluczone, że moja pasja zaczęła się właśnie od niej. Miała błękitny kolor i stała obok tapczanu rodziców w moim pokoju, umeblowanym w kolorystyce biało zielonej i który służył też rodzicom za sypialnie. Co ciekawe dosłownie identyczny wzór oprawy miała w ofercie ówczesna Ikea. Pamiętam, że czasami się psuła, wówczas zastępował ja koło tapczanu przypinany reflektorek Polam Piła. Matka wymieniała w niej sznureczkowy włącznik. Pamiętam też jak przez mgłę, że była w niej matowa żarówka, potem przezroczysta tubularna E 27 25W, która wtedy mi się nie podobała, a następnie zwykłe żarówki. W okresie wielkanocnym wkręcałem w nią plastikowe, kolorowe psikawki w kształcie żarówek, które pasowały idealnie. Oprawę potem wzięła babcia i było mi smutno, że jej już nie mam. Do dziś zachowały się gdzieś moje dziecięce rysunki, na których jest ona narysowana. Po babci przejęła ją moja kuzynka, która przemalowała ją na jakieś dziwne kolory. Obrazek
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Elektroservice » 18 listopada 2013, 12:33

Oprawę podobną do tej 14B.007 miałem kiedyś w mieszkaniu w bloku w łazience z tym, że była to wersja do powieszenia na ścianie ale sam klosz był identyczny kształtem ale był przezroczysty z przyciemnianego szkła i był w nim reflektor z plastiku dość grubego. Przystosowane to było chyba do 60W żarówek i takie były w to wkręcane.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 18 listopada 2013, 15:59

Elektroservice napisał(a):Oprawę podobną do tej 14B.007 miałem kiedyś w mieszkaniu w bloku w łazience z tym, że była to wersja do powieszenia na ścianie ale sam klosz był identyczny kształtem ale był przezroczysty z przyciemnianego szkła i był w nim reflektor z plastiku dość grubego. Przystosowane to było chyba do 60W żarówek i takie były w to wkręcane.

Wiem o jaką oprawę chodzi. Były takie kinkiety i żyrandole na 2 3 i 4 punkty. Je również produkował Polam Radom, albo Spółdzielnia Inwalidów z Nowej Huty.
qba

Postprzez Watt » 18 stycznia 2014, 22:47

Przedstawiam wam oświetlenie mojego pokoju ;)
Oświetlenie główne pokoju stanowi taki zwis z IKEI, który obsadziłem świetlówką OSRAM 23W/865:
Obrazek
Obrazek
Oświetlenie biurka to już znana wam oprawa KS-118:
Obrazek
Obrazek
Zbliżenie na wyłącznik:
Obrazek
Pokój jest oświetlony tak:
Obrazek
Oświetlenie biurka z moim Ś.P. komputerem to oprawa Polam Pułtusk, w której obsadziłem spiralną świetlówkę kompaktową 11W 2700K:
Obrazek
Obrazek
Pokój jest oświetlony tak:
Obrazek
Oprawa do czytania, czyli OWF 2x8W:
Obrazek
W akcji:
Obrazek
Obrazek
A oto lampka świecąca się całą noc, jest w niej lampka LED Osram Daylight:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Natomiast pokój jest oświetlony tak :mrgreen: :P :
Obrazek
Watt

Postprzez qba » 19 stycznia 2014, 08:53

Najlepsza oprawa Polam Pułtusk. Mam taką ciemnoszarą.
qba

Postprzez Elektroservice » 19 stycznia 2014, 15:38

Oprawa Polamp Pułtusk na zdjęciach świeci jakby w niej była soda :twisted:
A co do pozostałych, to KS szkoda, że przerobiłeś na sznurek, zwis identyczny mam w kuchni z kompaktem Polux 65W niestety 2700K, ledówkę też mam takiego Osrama Daylight tylko GU10 :)
Elektroservice

Postprzez Watt » 19 stycznia 2014, 15:39

Ten Led Osrama jest na GU10 ;)
Watt

Postprzez Elektroservice » 19 stycznia 2014, 15:50

Więc dokładnie to samo mamy. Jak długo masz tą ledówkę ?
Elektroservice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy