Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Watt » 23 lipca 2014, 19:28

A ja przeprowadziłem w moim pokoju "modernizację" - będąc w IKEI kupiłem papierową kulę i założyłem na posiadanym przeze mnie zwisie - bo w IKEI za sam zwis krzyczą sobie 13 zł Obrazek. Wracając do oprawy, to w moim odczuciu świeci lepiej - lejowaty klosz (http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 87351.jpeg) kierował światło bardziej ku dołowi, a ta kula rozprasza światło wszędzie - i mniej oślepia. A nawet ładniej wygląda :D
PS Ale jednak gdyby tak obsadzić tą kulę jakimś MH... 8-) Tylko gdzie ukryć balast :cry:
Watt

Postprzez MercuryFenix » 23 lipca 2014, 19:32

Aż tak chcesz spalić mieszkanie ?
Lepiej nie kombinuj ;)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Watt » 23 lipca 2014, 19:34

Wiem, tylko kombinuję. Raczej pojadę do sklepu fotograficznego i za 30 zł kupię kompakta 65W, bo z tym 23W jest raczej średnio :roll:
Watt

Postprzez KaszeL » 23 lipca 2014, 19:34

Oszczędziłeś 13 zł? A ile pracowałeś? :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Watt » 23 lipca 2014, 19:35

Po prostu nie kupowałem nowego zwisu, tylko założyłem kulę do tego który miałem... :roll:
Watt

Postprzez Whites86 » 23 lipca 2014, 19:39

te papierowe kule to jest najgorsze i najbardziej szpetne dziadostwo jakie widziałem, :roll: a moja znajoma ma to wlasnie u siebie w pokoju, po prostu tragedia
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 23 lipca 2014, 19:50

Papierowe kule są OK, bo właściwie pasują do większości wnętrz i mają neutralny wygląd, sam obecnie mam taką w pokoju, choć mi bardziej podobały się walce. Przed laty wisiał taki u mojego sąsiada, chyba metr długości i pomalowany na zielono, albo zielona żarówka w nim świeciła, już nie pamiętam. Klosze z papieru ryżowego zaprojektował japończyk Esamu Nogucci i szybko rozpowszechniły się na całym świecie. W Polsce pojawiły sie w latach 70. Zazwyczaj wieszano je "na tymczasem", dopóki nie kupi się prawdziwego żyrandola. Mój ojciec nie znosi tych kloszy, choć przez dłuższy czas miał taki w salonie. Wspominał,że nie podobały mu się od momentu, gdy pierwszy raz je zobaczył w 1978r .Te małe zwisy w kształcie czarnych kieliszków okropne. Zupełnie mi się nie podobają, jak 90% tego, co można zobaczyć obecnie w sklepach oświetleniowych. Uważam, że w latach 80 i 90 był o wiele większy wybór i różnorodność opraw domowych w różnych stylach.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Watt » 23 lipca 2014, 19:51

Ja już nie mogłem patrzeć na ten lej :roll:
Watt

Postprzez Whites86 » 23 lipca 2014, 20:10

qba napisał(a):Papierowe kule są OK, bo właściwie pasują do większości wnętrz i mają neutralny wygląd, sam obecnie mam taką w pokoju, choć mi bardziej podobały się walce. Przed laty wisiał taki u mojego sąsiada, chyba metr długości i pomalowany na zielono, albo zielona żarówka w nim świeciła, już nie pamiętam. Klosze z papieru ryżowego zaprojektował japończyk Esamu Nogucci i szybko rozpowszechniły się na całym świecie. W Polsce pojawiły sie w latach 70. Zazwyczaj wieszano je "na tymczasem", dopóki nie kupi się prawdziwego żyrandola. Mój ojciec nie znosi tych kloszy, choć przez dłuższy czas miał taki w salonie. Wspominał,że nie podobały mu się od momentu, gdy pierwszy raz je zobaczył w 1978r .Te małe zwisy w kształcie czarnych kieliszków okropne. Zupełnie mi się nie podobają, jak 90% tego, co można zobaczyć obecnie w sklepach oświetleniowych. Uważam, że w latach 80 i 90 był o wiele większy wybór i różnorodność opraw domowych w różnych stylach.

nie wiem mi ta kula niepasuje do żadnego wnętrza, zwykle papierowe badziewie :| :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 3 sierpnia 2014, 21:47

Kula jednak mnie nie zadowala i zastanawiam się nad zmianą (na świetlówki ;) ). Przypadkiem znalazłem na Allegro taką plafonierę na świetlówki liniowe: http://allegro.pl/kinkiet-plafon-szklo- ... 24636.html . Czy wymiana kuli z kompaktem 23W na coś takiego obsadzone np. świetlówkami Graphica 965 się opłaci :?: Chodzi mi o ilość i jakość światła ;) Aha, oprawa nie może być zbyt ciężka, ze względu na podwieszany sufit z płyty karton-gips (w suficie schowana jest izolacja z wełny mineralnej, i ciężko byłoby przewiercić się do "normalnego" sufitu :roll: )
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy