Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Watt » 3 września 2014, 14:48

Luk napisał(a):A u mnie w mieszkaniu za niedługo mają być same LEDy, bo zwykłe żarówki za dużo pobierają energii. Powiedziałem ojcu, że może zamiast LEDów kupić świetlówki kompaktowe, ale on nie chce. Nazywa te świetlówki żarówkami energokradnącymi :P

To gratuluję, światło 1800K i miganie w takt 50 Hz :lol: Ja obecnie oświetlam się kulą z papieru ryżowego ze świetlówką 23W 865, i doszedłem do wniosku że na razie nie będę tego wymieniać ;)
Luk, wytłumacz ojcu, że świetlówki są zdrowsze niż LEDy :twisted:
Watt

Postprzez Luk » 3 września 2014, 14:51

Świetlówki kompaktowe zawierają z kolei rtęć ;) A w żarówkach halogenowych może eksplodować halogen. Jeśli by się tak uczepić to w każdym źródle światła znajdziemy wady...
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Watt » 3 września 2014, 14:55

A w tanich LEDach (poniżej 50zł) z kolei szybko wysiada elektronika. Z tą rtęcią to nie ma co przesadzać, bo w typowym kompakcie rtęci jest parę mikrogramów :roll:
Watt

Postprzez JeD » 3 września 2014, 15:09

Watt napisał(a):A w tanich LEDach (poniżej 50zł) z kolei szybko wysiada elektronika. Z tą rtęcią to nie ma co przesadzać, bo w typowym kompakcie rtęci jest parę mikrogramów :roll:

W dodatku jak ktoś się z tym obchodzi nic się nie stanie...ta pęknie halogen, już to widzę. Za to niebezpieczne dla wzroku jest używanie takich ledów jakie obecnie posiadasz. W pełni podpisuje się pod Kubą. Jak ledy to tylko porządne Ra, i elektronika.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 3 września 2014, 15:19

Są np. w Juli takie już profesjonalne LEDy Philipsa, E27, ale cena to już... 150 zł za sztukę :o Co do halogenów to tylko dwa u mnie padły w widowiskowy sposób, tzn. zaczerniła się bańka ;)
Watt

Postprzez Luk » 3 września 2014, 15:25

Wracając do tematu, w chwili obecnej w moim mieszkaniu jest następujące oświetlenie. W opisie wymieniłem jedynie główne oprawy, czyli te które wiszą na suficie:

Mój pokój
- oprawa na 4x lampy LED 5W z gwintem E14

Salon
- oprawa na 4x żarówki halogenowe 18W z gwintem E14 - tutaj trzeba jak najprędzej wymienić bo te żarówki mają po prostu za słabą moc i marnie świecą

Przedpokój
- oprawa na 4x żarówki halogenowe 35W z gwintem GU10

Kuchnia - oprawa na 4x żarówki halogenowe 42W firmy Pila z gwintem E14 - zdjęcia tutaj - viewtopic.php?f=18&t=1091&start=220

Łazienka - oprawa na 1x żarówkę halogenową 70W firmy Pila z gwintem E27

Jak na razie tylko u mnie w pokoju są LEDy :roll: A zamierzamy je kupić do całego mieszkania.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Lampka » 3 września 2014, 15:33

Watt napisał(a):Są np. w Juli takie już profesjonalne LEDy Philipsa, E27, ale cena to już... 150 zł za sztukę :o Co do halogenów to tylko dwa u mnie padły w widowiskowy sposób, tzn. zaczerniła się bańka ;)

Z tego, co pamiętam, to ledy, dostępne w Ikei, marki Sparsam, mają dość dobrą jakość i chyba nie mają efektu stroboskopowego, a cena nie jest tak przerażająca.
Niemniej cieszmy się oświetleniem świetlówkowym i kompaktowym, póki Philips z Osramem nie napisali jeszcze żadnych kolejnych durnych dyrektyw, zakazujących ich wprowadzania :P
Jeśli chodzi o ledy, to mam podobne zdanie, jak koledzy - 90% tego, co można kupić w sklepach, to chłam, gorszej jakości od wyświeconych rur produkcji radzieckiej, pracujących na najgorszym osprzęcie. Świetlówki do dziś wielu osobom, zwłaszcza starszym, kojarzą się z rurą świecącą trupim światłem w byle jakiej oprawie np. w kuchni, a jednak ledy, świecące jeszcze gorzej, schodzą z półek i ludzie to kupują, bo to niby taka "nowoczesność"...

Utilizer napisał(a):Lampka :arrow: może i jasno masz ale jakościowo słabiutko... Polampy 765 i kompakty... :roll:

Wiem, ale nie przeszkadza mi to, z resztą to i tak lepsze światło od tanich ledów. Jakbym chciał, to mógłbym obsadzić rury o barwie 9xx, bo takie też mam w kolekcji, ale póki co cieszę się światłem tej, czy owej klasyki ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Luk » 3 września 2014, 15:47

Przed chwilą zrobiłem zdjęcia opraw w moim mieszkaniu. A jakie żarówki lub świetlówki byście mi doradzili, żebym kupił do tych opraw?

Mój pokój:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Salon:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przedpokój:

Obrazek

Obrazek

Obrazek