Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez qba » 22 grudnia 2014, 21:36

toomm40 napisał(a):szczerze ? większość nowych lamp nie podoba mi się w ogóle , a ceny są w kosmosu . abstrakcyjny shit and crap za abstrakcyjne kwoty .popieram kolegę Watt'a , rejestrowanie się coraz to nowych użytkowników tylko po to by napisać max dwa posty i zareklamować jakiś sklep z lampami zaczyna być nudne i upierdliwe.to zaśmiecanie forum w istocie rzeczy .
Tak, zgadzam się z tym. Jakoś w sklepach oświetleniowych obecnie nie mogę znaleźć nic, co by mi sie podobało. Wszystkie oprawy wydają się jakby projektowane przez jedną osobę, do tego wykonane z jakichś lichych materiałów. Ite niby designerskie nowoczesne oprawy, projektowane przez kogoś z nazwiskiem i wystawiane za nie wiadomo jak wygórowaną cenę, jak choćby zwis z kloszem z kulistego akwarium dla rybek. Chociaż nic nie przebije gościa z allegro, który sprzedawał kabel z żarówką za 1000zł.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez toomm40 » 22 grudnia 2014, 21:40

no, ten kabel z żarówką to miał być zapewne szczyt pomyślunku, oryginalności i designerstwa 8-)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 22 grudnia 2014, 21:41

qba napisał(a):Chociaż nic nie przebije gościa z allegro, który sprzedawał kabel z żarówką za 1000zł.

Pamiętam tą aukcję, prawie z krzesła spadłem jak to zobaczyłem :lol:

Dobrze, że póki co nie zamierzam zmieniać nic w oświetleniu w domu, może poza współczesnymi belkami 2x36/40W marki Kobi, w moim pokoju na ścianie, które planuję zastąpić klasycznymi BMKSami 2x40W, jak tylko do mnie trafią. Wygląd tych opraw prawie taki sam, a jakoś zdecydowanie lepsza.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Watt » 22 grudnia 2014, 21:44

A mi zrodził się w głowie pomysł zastąpienia lipnych oczek halogenowych w podwieszanym suficie na downlighty z PL-C :twisted:
Watt

Postprzez amisiek » 22 grudnia 2014, 21:50

Watt napisał(a):A mi zrodził się w głowie pomysł zastąpienia lipnych oczek halogenowych w podwieszanym suficie na downlighty z PL-C :twisted:

Wart Pac pałaca.
albo jak to mówią górale
dyć to jeden ....
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez JeD » 22 grudnia 2014, 22:13

Ogólnie wszystko co LED-owe albo psudostare jest teraz modne, widywałem wosy po 100zł na allegro
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez toomm40 » 22 grudnia 2014, 22:22

Watt napisał(a):A mi zrodził się w głowie pomysł zastąpienia lipnych oczek halogenowych w podwieszanym suficie na downlighty z PL-C :twisted:

to już lepiej świetlówki liniowe o wysokiej luminacji i dobrym CRI
na co Ci PL-C ? będziesz miał jak w większości banków ;)
toomm40

Postprzez Watt » 22 grudnia 2014, 22:27

W podwieszany sufit jedyne dobre oprawy to :
downlighty :arrow: Obrazek
i takie świetlówkowe :arrow: Obrazek
rastrów w domu sobie nie założę :twisted: A wszelkie oczka z LEDami nadają się jedynie na śmietnik :roll:
Watt

Postprzez toomm40 » 22 grudnia 2014, 22:38

jak sobie założysz te pierwsze oprawy, to one dadzą CI dość punktowe światło.będziesz musiał mieć tego sporo ,żeby oświetlić sobie pokój .
już prędzej to drugie rozwiązanie, choć szczerze-jak dla mnie żadne nie wchodzi w rachubę ;)
toomm40

Postprzez amisiek » 22 grudnia 2014, 22:43

Uważam, że w niskich pomieszczeniach, a takimi jest wiele mieszkań, rastry i downlighty są bez sensu. Tam o wiele lepiej sprawdzą się świetlówki liniowe. Gdy w niedużym pokoju powiesisz T8 de luxe 2x36W na elektronicznym stateczniku lub trzy-cztery T5 de luxe to będziesz mieć fajne światło, które dobrze się rozproszy. Po co Ci downlight?
W jednym z mieszkań widziałem belki z T8 de luxe powieszone wzdłuż krawędzi sufitu przy ścianach. Fajny pomysł i jasno było.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy