Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Watt » 22 grudnia 2014, 22:50

Tylko u mnie jest ponad 2,5m :P A otwory po oczkach i tak trzeba by było zagipsować, a przy oprawach podtynkowych wyciąć nowe otwory ;)
Watt

Postprzez amisiek » 22 grudnia 2014, 22:54

Ja mam 3m i uważam, że na raster czy downlight to nie jest dobre miejsce - musiałbyś obwiesić nimi sufit jak w biurze. Poszukaj innych opraw, na pewno coś fajnego i niedrogiego się znajdzie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Watt » 7 stycznia 2015, 20:04

A ja już wkrótce pozbędę się oprawy żarówkowej z sufitu :) Na jej miejsce będzie taka:
Obrazek
Fotka jest już po zmianie magnetyka na elektronikę ;)
Taki statecznik założyłem - za 35 zł z Allegro ;)
Obrazek
Górna pokrywa osprzętu moim zdaniem jest kiepskim pomysłem - jest z jakiegoś g********o plastiku, który w oryginale był dość sprężysty, ale UV od świetlówek spowodowało to, że na obrzeżach skruszał - przy demontażu konkretnie popękał :roll:
Obrazek
Obrazek
Klosz :D
Obrazek
Oczywiście, również odpowiednie świetlówki:
Obrazek
960 lm na świetlówkę:
Obrazek
Co ciekawe, Graphica jest cały czas produkowana w Holandii :) Myślałem, że będą polskie :)
Obrazek
Oznaczenia na świetlówce:
Obrazek
Niestety, oprawa zawiśnie najwcześniej w weekend, ponieważ muszę kupić kołki do sufitu podwieszanego, którymi niestety nie dysponuję :evil: W oprawie skróciłem również linki do 60cm, ponieważ gdyby były dłuższe to uderzałbym w oprawę głową :P A po montażu będzie się to prezentować w taki sposób:
Obrazek
Oprawa jest powystawowa z OBI, dostałem ją prosto z wystawy, razem ze świetlówkami :twisted: Tylko niestety wyszła już ona z produkcji, na stronie Technoluxa jest w Outlecie :(
Watt

Postprzez amisiek » 7 stycznia 2015, 20:22

I to jest dobry kierunek. Jedyny minus - będziesz musiał często myć klosz z kurzu. Na to nie ma rady i tak.
Już odpalałeś i porównałeś jakość światła?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 7 stycznia 2015, 20:24

szczerze ? obciął bym te linki bo to wygląda beznadziejnie, i zamontowałją bezpośrednio do sufitu, będzie się prezentować o wiele lepiej
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Utilizer » 7 stycznia 2015, 20:32

Nie no elegancko, ale za tego Tridonica to dostaniesz o.p.r. od Elektroservice :mrgreen:
Ja też mam takie plany do swojego nowego pokoju, ale raczej coś o większej mocy ;) Albo T5
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez famabud » 7 stycznia 2015, 20:38

Fajna oprawa ale ten klosz musi mocno tlumic światło
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez qba » 7 stycznia 2015, 20:50

Nie podoba mi się wcale ta oprawa. Całkiem nie w moim guście, chyba prędzej OR bym sobie w pokoju powiesił.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Watt » 7 stycznia 2015, 20:54

amisiek napisał(a):I to jest dobry kierunek. Jedyny minus - będziesz musiał często myć klosz z kurzu. Na to nie ma rady i tak.
Już odpalałeś i porównałeś jakość światła?

Oprawę na razie odpaliłem jedynie testowo, żeby sprawdzić, czy dobrze podłączyłem statecznik ;) Klosz na szczęście zdejmuje się łatwo, kwestia odkręcenia dwóch śrubek ;)
Whites86 napisał(a):szczerze ? obciął bym te linki bo to wygląda beznadziejnie, i zamontowałją bezpośrednio do sufitu, będzie się prezentować o wiele lepiej

Są też te oprawy w wersji plafon, ale światło z tej oprawy na linkach będzie się również odbijać od sufitu ;)
Utilizer napisał(a):Nie no elegancko, ale za tego Tridonica to dostaniesz o.p.r. od Elektroservice :mrgreen:
Ja też mam takie plany do swojego nowego pokoju, ale raczej coś o większej mocy ;) Albo T5

Tridonic to jest najlepszy statecznik dostępny na Allegro, w tej samej cenie kupiłbym również chińskie Bemko z zimnym zapłonem, co padnie po m-cu ;)
famabud napisał(a):Fajna oprawa ale ten klosz musi mocno tlumic światło

swiatło będzie zarówno wydostawać się spod klosza jak i odbijać się od sufitu ;)
qba napisał(a):Nie podoba mi się wcale ta oprawa. Całkiem nie w moim guście, chyba prędzej OR bym sobie w pokoju powiesił.

Ta oprawa jest OK, dodatkowo na świetlówki, za to nie zdzierżyłbym halogenów z kryształkami, ani podobnego badziewia z OBI :roll:
Ostatnio edytowano 7 stycznia 2015, 21:23 przez Watt, łącznie edytowano 1 raz
Watt

Postprzez qba » 7 stycznia 2015, 21:04

Ja nie wiem, czy bym w ogóle cokolwiek z Obi kupił, ale mi sie nie podoba ok 90% współczesnych opraw do mieszkań. Te kryształki o których piszesz także są okropne i ten wszechobecny chrom.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy