Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Whites86 » 7 stycznia 2015, 21:12

Whites86 napisał(a):szczerze ? obciął bym te linki bo to wygląda beznadziejnie, i zamontowałją bezpośrednio do sufitu, będzie się prezentować o wiele lepiej

Tę oprawę kupiłem dlatego że nie zdzierżyłbym w pokoju plafonu, dodatkowo jak oprawa będzie na linkach to światło będzie się ładnie odbijało od sufitu ;)

mi ta oprawa się podoba, ale naprawdę niewidze jej na tych linkach, jak dla mnie taka przewieszka to lipa totalna, tymbardziej że będzie widać ten wiszący przewód zasilający :roll: dopiero bezpośrednio na suficie moim zdaniem prezentowala by się najbardziej estetycznie
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 7 stycznia 2015, 21:17

Whites86 napisał(a):
Whites86 napisał(a):szczerze ? obciął bym te linki bo to wygląda beznadziejnie, i zamontowałją bezpośrednio do sufitu, będzie się prezentować o wiele lepiej

Tę oprawę kupiłem dlatego że nie zdzierżyłbym w pokoju plafonu, dodatkowo jak oprawa będzie na linkach to światło będzie się ładnie odbijało od sufitu ;)

mi ta oprawa się podoba, ale naprawdę niewidze jej na tych linkach, jak dla mnie taka przewieszka to lipa totalna, tymbardziej że będzie widać ten wiszący przewód zasilający :roll: dopiero bezpośrednio na suficie moim zdaniem prezentowala by się najbardziej estetycznie

Też tak uważam, te linki to nie porozumienie
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Elektroservice » 7 stycznia 2015, 21:20

Dawaj prosto na sufit, bo te linki to straszna lipa. Osprzęt i rury też lipa jak dla mnie, szczególnie osprzęt. Nie wiem jak wersja do T8 ale Tridonic do rur T5 zarówno 28 jak i 54W to porażka okrutna, często nie wytrzymywał nawet miesiąca.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 7 stycznia 2015, 21:27

qba napisał(a):Ja nie wiem, czy bym w ogóle cokolwiek z Obi kupił, ale mi sie nie podoba ok 90% współczesnych opraw do mieszkań. Te kryształki o których piszesz także są okropne i ten wszechobecny chrom.

Za to moja poprzednia oprawa, zwis z lejowatym kloszem, to już tragedia okrutna, oświetla kółko bezpośrednio pod oprawą, a reszta pomieszczenia jest ciemna :roll:
XXXJeDXXXX napisał(a):
Whites86 napisał(a):

Też tak uważam, te linki to nie porozumienie

Graphica 18W/950 daje 960lm, dla porównania 18W/865 1300lm. Klosz tłumi dość dużo światła, a dodatkowo światło będzie odbijać się od sufitu ;)
Elektroservice napisał(a):Dawaj prosto na sufit, bo te linki to straszna lipa. Osprzęt i rury też lipa jak dla mnie, szczególnie osprzęt. Nie wiem jak wersja do T8 ale Tridonic do rur T5 zarówno 28 jak i 54W to porażka okrutna, często nie wytrzymywał nawet miesiąca.

To kupiłbym wersję plafon, montowaną bezpośrednio na sufit. Ten statecznik Tridonica to jest oczywiście niestety chiński. A rury, to jak kto uważa. Jedynie, co w nich jest złe, to cena, 29 zł za jedną rurę :x
Watt

Postprzez amisiek » 7 stycznia 2015, 21:29

Widocznie wersja statecznika dla T8 jest lepsza, bo 10 sztuk u znajomego działa cały czas bez zastrzeżeń. Zamontowane w belkach Lena Salto. Tylko otwory musiałem przewiercić, by mocowanie było dobre.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Watt » 7 stycznia 2015, 21:32

Ja też musiałem wiercić nowe otwory pod elektronika, i dodatkowo rozwiercać nity, na których był magnetyk :evil:
Watt

Postprzez Elektroservice » 7 stycznia 2015, 21:36

Zobaczymy jak to będzie, ja mam wyjątkowo złe zdanie na temat stateczników elektronicznych Tridonic (nie tylko do świetlówek).

Graphica 18W/950 daje 960lm, dla porównania 18W/865 1300lm.

Właśnie dlatego gardzę rurami z serii 9xx.
Elektroservice

Postprzez Watt » 7 stycznia 2015, 21:39

No na pewno Bemko jest lepsze :P
Watt

Postprzez latarnik » 7 stycznia 2015, 21:45

Po prostu są różne zastosowania. W większości przypadków wystarczy 8xx, za to jest więcej światła. Ale jeżeli komuś zależy na kolorach bardziej niż na strumieniu, to czemu nie obsadzić 9xx ;) Po prostu trzeba zamontować większą moc :twisted:
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez Elektroservice » 7 stycznia 2015, 21:51

O Bemko w ogóle nic nie pisałem bo szkoda klawiatury na produkty tej firmy ;)
Dobre są stateczniki BAG i chyba Osram (albo to był Philips, nie pamiętam już).
Elektroservice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy