Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez toomm40 » 8 stycznia 2015, 15:34

wydaje mi się ,że nie raz widziałem cytaty ze zdjęciami... :roll:
poza tym nie widzę tego zdjęcia w moim poście
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Elektroservice » 8 stycznia 2015, 17:16

Można zacytować fotkę ale pod warunkiem że nie znajduje się ona na tej samej stronie na której piszesz swój post bo wtedy widać ją na jednej stronie dwa razy i właśnie tak cytować nie wolno. Natomiast jeśli jest na którejś z poprzednich stron wtedy cytowanie jest dozwolone :)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez amisiek » 8 stycznia 2015, 17:22

Tak jest, jak Elektroservice pisze. Jeśli chcesz wskazać konkretną fotkę (co ma sens, gdy dyskutujemy na przykład o oprawach), to użyj miniatury. W galerii fotki.lighting-gallery.pl adresy są tworzone w ten sposób. Oto przykład adresu pełnego rozmiaru zdjęcia
(fotka w pełnej rozdzielczości z galerii kolegi Witeku)
http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 79189.jpeg
(fotki.... /images/nazwa usera/data/numer fotki kropka jpg

miniatury są tworzone tak, że w adresie jest literka "t" jak thumbnail (przykład na tej samej fotce):
http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 9189t.jpeg
(fotki.../images/nazwa usera/data/numer fotki literka "t" kropka jpg

Z powodzeniem możesz z tego mechanizmu skorzystać, nie cytujesz oryginalnego kodu powodującego wyświetlenie fotki, nie robi się przy tym śmieci a widać o które zdjęcie chodzi. Na następnej stronie możesz wstawić fotkę w pełnym rozmiarze.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez robert03 » 8 stycznia 2015, 19:55

Watt napisał(a):A ja już wkrótce pozbędę się oprawy żarówkowej z sufitu :) Na jej miejsce będzie taka:

Piękna oprawa, podobna do mojej tylko że moja to plafon. Nie ma z góry tego plastiku jest otwarta.
Ja bym zostawił dławik i obsadził rury 8xx :-). 9xx są fajne ale zdecydowanie za słabo świecą :( :-). Czekamy na foty w akcji po zamontowaniu :-). Czy ten statecznik ma ciepły start ?
robert03

Postprzez Watt » 8 stycznia 2015, 20:10

Statecznik oczywiście z ciepłym startem, innego zresztą bym nie kupił :) Oprawę kupiłem z myślą o przeróbce na elektronikę i świetlówkach Graphica ;)
Watt

Postprzez Beton » 8 stycznia 2015, 20:13

Mam jeszcze do Was kilka pytań:

-Czy warto w tej mojej BN w przyszłości wymienić statecznik na elektroniczny? Belka będzie zamontowana w pokoju, w którym spędzam większość dnia, więc jakość światła ma spore znacznie. Czytałem, że przy stateczniku tradycyjnym jest efekt stroboskopowy, natomiast przy elektronicznym jest dużo mniej odczuwalny.
-Czy świetlówki osram lumilux de luxe 940 wystarczą, czy w przyszłości poszukać graphica lub color proof?
Beton

Postprzez Watt » 8 stycznia 2015, 20:24

Możesz w przyszłości założyć elektronikę, ale nie jest to konieczne, gdyż Graphica na magnetyku nie miga uciążliwie ;) Problem migania dotyczył starych 765 itp.
A te DeLuxy wystarczą w zupełności, chociaż dla mnie jest to trochę zbyt ciepłe światło ;)
Watt

Postprzez Beton » 8 stycznia 2015, 20:48

Watt napisał(a):Możesz w przyszłości założyć elektronikę, ale nie jest to konieczne, gdyż Graphica na magnetyku nie miga uciążliwie ;) Problem migania dotyczył starych 765 itp.
A te DeLuxy wystarczą w zupełności, chociaż dla mnie jest to trochę zbyt ciepłe światło ;)

Ja się obawiam, że będą zbyt zimne, ale zaryzykowałem, przy wysokim Ra w pokoju powinno być przytulnie.

W moim domu w innym mieście mam zainstalowane żarówki halogenowe 3x40w, i gdyby nie to, że pokój jest duży i przydała by się druga oprawa 3x40w, jest to światło dla mnie doskonałe. Idealnie odwzorowane kolory, w pokoju jest przyjemnie i miło. Tutaj, w Katowicach, mam wkręconego tego kompakta philipsa tornado 2700k - i to jest tragedia, w pokoju jest zamulona atmosfera, barwy blade, do tego oprawa, której zdjęcia wczoraj wrzuciłem zabiera sporo światła. Ciekaw jestem strasznie, czy przy przy 4000k wytrzymam, ale chciałem delikatnie ożywić ten pokój. Może eksperyment wyjdzie, jeśli nie, po prostu sprzedam rury 940 i kupię 930 :) . No i BN 220 będzie dobrze wyglądać i zabierać mniej światła, 2x1200 lm spokojnie powinno wystarczyć do małego pokoju.

Czym się różnią graphica i color proof od osramów lumilux de luxe? Mają wyższą cenę i sprawność świetlną powyżej 1000 lumenów.
Beton

Postprzez Elektroservice » 8 stycznia 2015, 20:56

BN z kijami dobrze wyglądać na pewno nie będzie :mrgreen:
Szacun że wytrzymywałeś w oświetleniu halogenowym, ja halogeny z pokoju wyrzuciłem po krótkim czasie użytkowania...
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez Watt » 8 stycznia 2015, 21:03

Mimo, że na forum jestem dobre 3 lata, to nadal nie rozumiem, jaka to różnica, czy w oprawie jest T8 czy T12...
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy