Utilizer napisał(a):I tak wylecą niedługo wszystkie
Whites86 napisał(a):robert03 napisał(a):A ja bym niczego nie zmieniał i zostawił tamte Wosy. Koszty wymiany się nigdy nie zwrócą a w Wosie można było też źródło LED wkręcić.
Ale trudno, taki trend. Obecnie całe oświetlenie mojego osiedla jest już na LED'ach. Piwnice, klatki i zewnętrzne oświetlenie.
Opraw w piwnicy jest dużo bo to nowe budownictwo, ściany są białe i ilość światła podobna bo w starych były żarówki 25W. Na korytarzu wystarczy. Niezbędne minimum jest zapewnione.
akurat co do wosów to bardzo dobrze że to badziewie znika
Beton napisał(a):Whites86 napisał(a):robert03 napisał(a):A ja bym niczego nie zmieniał i zostawił tamte Wosy. Koszty wymiany się nigdy nie zwrócą a w Wosie można było też źródło LED wkręcić.
Ale trudno, taki trend. Obecnie całe oświetlenie mojego osiedla jest już na LED'ach. Piwnice, klatki i zewnętrzne oświetlenie.
Opraw w piwnicy jest dużo bo to nowe budownictwo, ściany są białe i ilość światła podobna bo w starych były żarówki 25W. Na korytarzu wystarczy. Niezbędne minimum jest zapewnione.
akurat co do wosów to bardzo dobrze że to badziewie znika
No daj spokój, WOSy akurat w takich miejscach jak piwnice, gdzie estetyka się nie liczy, a trwałość, były rewelacyjne, mogły świecić i 50 lat. Ten szmelc ze zdjęć będzie za rok-dwa do wymiany, w dodatku jeśli świeci barwą 6500k i daje tyle światła, co żarówka 25W, to jest kretynizm oświetleniowy. Parcie na oszczędność i nowoczesność za wszelką cenę, po polsku...
Whites86 napisał(a):Ty wykonujesz tą instalacje ? czemu dajecie 24V zamiast 230 ?
Whites86 napisał(a):w przypadku piwnicy barwa 6500K jest jak najbardziej ok, jedyne do czego się można przyczepić to ilość światła
Whites86 napisał(a):Ty wykonujesz tą instalacje ? czemu dajecie 24V zamiast 230 ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości