Oprawa podłogowa Zakładów Porcelany Elektrotechnicznej Polam - Mysłakowice. Dostałem ją dziś od mojego kolegi i wieloletniego sąsiada, bo sprzątał w przybudówce i miała iść na śmietnik. (Na złom za to poszły dwa zwisy Polam Piła 12Z 415R czarny i czerwony. Chciałem je zabrać, ale były w tak opłakanym stanie, że lepiej poszukać na allegro, albo Tablicy). Był to dość popularny model w latach 70. Widać taką m. in w filmie "Miś" . Strasznie jest ciężka, waży ok 20 kilo. Stała kiedyś u babci kolegi w pokoju. Ja po raz pierwszy zobaczyłem ją w 1990r. Miała wówczas walcowaty duży żółty abażur. Jeszcze nie wiem, co z nią zrobię, czy zostanie odnowiona, czy się jej pozbędę.

Drewniana lampka nocna, stoi u mojej cioci w kuchni na parapecie. Ciocia ma zresztą jeszcze drugą, bliźniaczą lampkę, która stoi w pokoju, również na parapecie. Pochodzą z lat 80. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, jak były w starym mieszkaniu cioci. Pierwotnie miały białe abażurki z materiału. Ta druga zresztą do dziś ma oryginalny. Od tej najpewniej się zniszczył. Swego czasu ( jakoś w II połowie lat 90) w jedną z nich była wkręcona 100tka

.