Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez jacekk » 15 lutego 2015, 15:36

A reszte zezlomowac, no nie? Poco maja sie swiecic z ochydnumi T8... Mi sie T5 nie podobaja, zbyt duza jasnosc qqqpowierzchniowa = oczo...sc. w sklepie z wysokim sufitem ok, w mieszkaniu na suficie niskim gola T5 to istny debilizm.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez JeD » 15 lutego 2015, 15:40

Jacku, myślę że jeszcze przez wiele lat będą produkowane T8. Po prostu kolega Paweł ma inną opinię ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 15 lutego 2015, 15:42

Co jest takiego złego w T8 :?: Poza tym, Graphica nie ma wersji T5, więc to T8 mają najlepsze światło. Wygląd to drugorzędna sprawa, gorsze są przecież tuby LED na G13 :roll:
Watt

Postprzez FOX » 15 lutego 2015, 15:49

Mnie akurat mało obchodzi czy w oprawie siedzi rura t8 czy t12, najważniejsza jest wydajność źródła oraz oddawanie barw. Tak naprawdę mało kto zwraca uwagę na grubość rury.
Oczywiście mam duży sentyment do T12 dlatego gdyby były dostępne w wersji 8xx oraz 9xx to już dawno bym wszędzie takie zastosował.

Elektroservice napisał(a):A jak mają wisieć klasyki z kijami to lepiej niech w ogóle ich nie będzie i pozostaną tylko w rękach pasjonatów ...

bzdura, oprawy klasyczne są zdecydowanie solidniej wykonane w porównaniu z nowym chłamem dlatego cieszę się że nikt nie wpadł na pomysł zlikwidowania rur t8 bo wtedy już każdy byłby skazany na wymianę czegoś co służyło bezawaryjnie przez lata.
FOX

Postprzez amisiek » 15 lutego 2015, 16:12

Elektroservice napisał(a):A jak mają wisieć klasyki z kijami to lepiej niech w ogóle ich nie będzie i pozostaną tylko w rękach pasjonatów ...

Bezsensowna postawa. Belki świetlówkowe były jednymi z najtrwalszych opraw wnętrzowych. Nowoczesne świetlówki wygrywają pod każdym względem z rurami T12 (ilość i jakość światła JEDNOCZEŚNIE). Do solidnych opraw wystarczy wkręcić nowoczesne źródła i mamy trwałą oprawę, która daje dobre światło. Po co modernizować oprawy, skoro wystarczy wymiana źródeł na lepsze?
Dzięki temu BN, OSO i inne podobne oprawy nadal mogą działać w wielu miejscach. Inne podejście to po prostu marnotrawstwo i czasami wręcz głupota. Doświadczenie związane z oświetleniem kolejowego dworca głównego w Poznaniu dowodzi, że prosta oprawa z elektromagnetycznym układem zapłonowym jest bardzo trwała. Nie sądzę, by dzisiejsze oprawy T5 z elektronicznym układem zapłonowym miały taką trwałość przy eksploatacji w reżimie pracy ciągłej (a tak świeciły oprawy w oświetleniu dworcowym).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Watt » 15 lutego 2015, 17:06

A publiczne placówki, które nie mają kasy na modernizację ? Szpitale, szkoły, urzędy itp. Oprawy na T5 są drogie, świetlówki T5 większych mocy są drogie... chociażby w mojej szkole jest 100% T8, i gdyby przestali je produkować, to w ich miejsce pojawi się pewnie coś takiego (z tą różnicą, że zamiast kompaktów byłyby LEDy):
Obrazek
(Zdjęcie Utilizera)
albo te nieszczęsne tuby LED:
Obrazek
Tak więc, mam nadzieję że T8 będzie produkowane jeszcze przynajmniej przez najbliższe 15 lat ;)
Watt

Postprzez Elektroservice » 15 lutego 2015, 17:35

Co do oślepiania to kwestia zastosowanej mocy i odpowiedniej oprawy. Nikt nie każe pchać do mieszkania 54W rur T5 do niskiego pomieszczenia. Większość klasyków z kijami wygląda tak beznadziejnie, że już lepiej by w ogóle znikły. A rury T8 wygrywają (nie wszystkie) z T12 tylko dlatego, że T12 nie rozwijano dalej tylko wycofano. A przecież wystarczyło do T12 wprowadzić luminofory 3 pasmowe (ewentualnie dla wielce wymagających 5 pasmowe) i byłoby dobrze.
To tyle w temacie ode mnie, po co powtarzać ciągle to samo.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez Watt » 15 lutego 2015, 17:56

No tak, ale tu ciągle chodzi tylko o wygląd, a T12 z luminoforem trójpasmowym istniały, nawet produkowała je przez krótki czas Piła. Tylko po co produkować dwa różne rodzaje świetlówek na G13 ? Jak ktoś potrzebuje zapłonu na mrozie, to istnieją Aury.
Watt

Postprzez FOX » 15 lutego 2015, 20:11

Wygląd rury to tylko kwestia gustu. Pamiętajmy że oprócz pasjonatów są jeszcze zwykli użytkownicy którzy mają głęboko gdzieś czy rura jest t8 czy t12, ważne żeby świeciło i świeciło wydajnie. Ja sam w oprawach klasycznych stosuje rury t8 mimo że mam cały karton t12. Po prostu t8 są wydajniejsze, jednak tak jak pisałem gdyby pojawiły się w sprzedaży t12 o lepszym luminoforze to od razu takie kupuje.
Opraw nie mam zamiaru zmieniać bo są po prostu solidniejsze od większości dostępnych w handlu
FOX

Postprzez KaszeL » 15 lutego 2015, 20:13

Elektroservice napisał(a):A przecież wystarczyło do T12 wprowadzić luminofory 3 pasmowe (ewentualnie dla wielce wymagających 5 pasmowe) i byłoby dobrze.
To tyle w temacie ode mnie, po co powtarzać ciągle to samo.

Ty mówisz tylko i wyłącznie o jakości. Natomiast T8 to _przede wszystkim_ większa sprawność. Przecież na początku produkcji T8 świeciły tak samo słabo jak T12 w sensie jakości światła. Tylko dawały go więcej, z mniejszej mocy.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy